Rok do naredne sedmice
72

Na pomolu nova blamaža: BiH gubi utjecaj u radu Vijeća Evrope jer nije imenovana delegacija

Autor: A.D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za Bosnu i Hercegovinu na pomolu je nova blamaža na međunarodnom planu. Naime, ukoliko do sljedeće sedmice, kada zasjeda Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE), ne imenuje svoju delegaciju, naša država neće učestvovati u radu ove institucije.

Prema svemu sudeći, takav će se scenarij i desiti s obzirom na totalnu blokadu kada je riječ o zakonodavnoj vlasti BiH. Naime, jučer je održan Kolegij Zastupničkog doma PSBiH na kojem nije postignut dogovor o dnevnom redu, odnosno zakazivanju sjednice ovog doma.

Nakon konstituirajuće sjednice od 6. decembra ovaj dom nije održao nijednu sjednicu. Također, nisu formirane ni parlamentarne komisije, a zbog blokada kod formiranja vlasti.

S druge strane, PSVE je već izvjesno vrijeme BiH gledala kroz prste kada je riječ o imenovanju nove delegacije, nakon održanih izbora u oktobru 2018. Prvobitno nam je postavljen rok do aprila pa onda do juna, odnosno do naredne sedmice.

Razlog za ovaj poziv leži u inicijativi za rješavanje višegodišnjeg spora između Ruske Federacije i Parlamentarne skupštine VE i sprečavanju eventualnog izlaska Rusije iz Vijeća Evrope, ali se pri tome i BIH, igrom slučaja, ukazala vanredna prilika za popravni ispit.

Naime, na osnovu te odluke komitet Parlamentarne skupštine VE zadužen za utvrđiivanje pravila procedure omogućio je Rusiji i BiH da predlože mandate članova svojih delegacija na potvrđivanju u junu.

Ako ne pošalje svoju delegaciju, BiH će propustiti priliku da učestvuje u izboru za generalnog sekretara i vjerovatno priliku da učestvuje u zasjedanjima PSVE ove godine, ali to ne znači da BiH neće učestvovati u radu Vijeća Evrope, rekli su nam naši izvori iz Vijeća Evrope.

"Ipak, njen će utjecaj na ukupan rad biti znatno umanjen, a neće moći ni utjecati na izbore zvaničnika VE i sudija Suda za ljudska prava", kazali su nam naši sagovornici.