BiH
374

Na platou džamije Igman proučena dova za sve šehide BiH

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom obilježavanja manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2014", danas je na platou džamije Igman proučena dova i predana hatma za sve šehide Bosne i Hercegovine te klanjana džuma-namaz, molitva muslimana petkom.

Veliki broj građana, veterana, članova porodica šehida prisustvuje današnjoj manifestaciji na Igmanu.

Glavni imam Oružanih snaga BiH i zamjenik predsjednika Pododbora za vjerski program u organizaciji manifestacije Nesib ef. Hadžić kazao je za AA da manifestacija traje od Dana nezavisnosti do Dana državnosti, dakle od 1. marta do 25. novembra.

“U tom periodu ima niz aktivnosti, okruglih stolova na različite teme, a jučer i danas se događa centralni dio manifestacije. Ovo je centralni vjerski program manifestacije”, pojasnio je Hadžić.

Prema njegovim riječima, sinoć je upriličen jedan dio vjerskog programa. Hadžić dodaje da današnjem obilježavanju prisustvuje i hafiz Osman Šahin, predsjednik Komisije za ispitivanje tačnosti Kur’ana iz Republike Turske.

“Ovo mjesto je posebno značajno zato što vjerujemo da je Sarajevo palo u ratnim godinama da bi pala i BiH, a mi danas ne bismo imali BiH. Oko Sarajeva je bio jedan obruč, a ovdje su vođene jako teške bitke za deblokadu Sarajeva i sprečavanje blokade Sarajeva”, pojasnio je Hadžić.

Kako kaže, to je jedna od značajnih činjenica zbog čega je Igman simbol odbrane BiH.

“Druga jako bitna stvar je da su ti ljudi, koji su bili u jako teškim uslovima, na temperaturi od minus 15, minus 20 napravili sebi džamiju da mogu obavljati vjerske dužnosti”, kazao je Hadžić.

Kao i prethodnih godina, Kanton Sarajevo je nosilac organizacije manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2014" u finansijskom i svakom drugom smislu, dok su pokrovitelji predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Kako je planirano, i ovaj put je upriličen niz aktivnosti, među kojima je i odavanje počasti na šehitlucima i spomen obilježjima na planini Igman, džuma i dova šehidima BiH na platou-musalla džamije Igman, a zatim će biti upriličene i sportske aktivnosti.

Ovogodišnja, 15. po redu, tradicionalna manifestacija "Odbrana BiH – Igman 2014" ima za cilj da okupi preživjele učesnike odbrane iz svih krajeva BiH, koji će evocirati uspomene i sjećanja na teške godine borbe naših naroda protiv agresora, te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe u sudbonosnim danima odbrane kako Igmana tako i glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

Danas će prvi put biti upriličeno postrojavanje veterana jedinica Prvog korpusa, a u narednim godinama će učestvovati i ostali korpusi.