Izvještaj za 2019.
233

Na plaće i naknade u Parlamentu FBiH otišlo 12 miliona KM, povećali ih za pola miliona

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Izdaci za plaće i naknade zaposlenih u Parlamentu FBiH zaključno s 31. decembrom 2019. godine iznosili su skoro 12 miliona KM, tačnije 11.897.871 KM. Ovi troškovi iz budžeta su veći za 417.370 KM, stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Nadalje, u toku 2019. godine donesena su rješenja o privremenom obavljanju poslova za pojedine zaposlenike u Domu naroda, Zastupničkom domu i Zajedničkoj službi Parlamenta FBiH kojima se osnovna plaća povećava za 20 posto, jer pored poslova svog radnog mjesta obavljaju i poslove drugog radnog mjesta. Ova rješenja su donesena za period od pet mjeseci.

Kada je riječ o naknadama za odvojeni život, zakup stana i sl. revizori su uočili da se razlika u cijeni zakupa stana, ukoliko je ugovoreni zakup niži od 400 KM, isplaćuje neopravdano izabranim dužnosnicima jer se naknada za trošak zakupa stana za službene potrebe može isplatiti samo zakupodavcu u skladu s potpisanim ugovorom. Savjetnicima je na ime naknada za odvojeni život odobreno mjesečno po 300 KM.

Tokom godine naknadu za odvojeni život koristila su 43 izabrana dužnosnika u Zastupničkom domu i 50 izabranih dužnosnika i dva savjetnika u Domu naroda FBiH.

Revizori su naveli da ne mogu potvrditi ispunjenost potrebnih uslova za isplatu i opravdanost isplata paušala. Paušal se, kažu, može ostvariti samo po jednom osnovu, odnosno na jednom nivou vlasti.

Kako su pojedini izabrani dužnosnici u Domu naroda pored obaveza u federalnom parlamentu, imaju obaveze i u kantonalnim skupštinama. No revizori tvrde da ne postoje evidencije o prisustvu na poslu u zgradi Parlameta FBiH.