Skandal
96

Na paljanskoj kasarni postavljena tabla s imenom i grbom VRS, Zajednički štab naredio uklanjanje

Klix.ba
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Na kapiji kasarne Oružanih snaga BiH "Miloš Obilić" na Palama osvanula je tabla sa imenom kasarne uz obilježna i naziv bivše Vojske Republike Srpske. Ministarstvo odbrane BiH je reagovalo saopćenjem u kojem navodi kako je izdato naređenje za njeno uklanjanje.

Pored grba bivše VRS, na tabli se nalazi i neustavni bivši grb entiteta Republika Srpska.

Postavljanje ploče vjerovatno je rezultat inicijative generala OSBIH Gojka Kneževića koji je ranije za RTRS kazao da će se lično postarati da tabla, nakon što je pala prilikom izvođenja radova "bude vraćena kakva je bila do sada".

Ipak, načelnik ZŠ OS BiH Senad Mašović danas je izdao naređenje za poduzimanje mjera i radnji da obilježja na svim vojnim lokacijama uspostavljenim Odlukom Predsjedništva BiH budu u skladu sa Pravilom službe Oružanih snaga BiH.

"Kontrolom unutar sistema odbrane identifikovano je više lokacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje nisu obilježene u skladu sa tačkama 74 i 75 Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

"U narednom periodu Zajednički štab Oružanih snaga Bosne i Hercegovine će nastaviti vršiti redovne i vanredne kontrole lokacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te poduzeti mjere i radnje da se sve identifikovane nepravilnosti otklone i uspostave u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima", saopćeno je iz OS BiH.

Kasarna na Palama sporna je i zbog samog imena, a postavljanje table navodno ima veze sa ranijim neriješenim problemima u kasarni nadomak Sarajeva.