UG "Budi moj prijatelj"
0

Na oktobarskim izborima glasalo 90 posto Roma u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na Općim izborima održanim 3. oktobra u BiH glasalo je između 87 posto i 90 posto pripadnika romske populacije s pravom glasa i važećom dokumentacijom, saopćeno je danas iz Udruženja građana "Budi moj prijatelj".

To je, kako se navodi, rezultat rada ovog uruženja na projektu "Inkluzija Roma u izborni proces 2010. godine" finansiranog od Centara civilnih inicijativa BiH.

Aktivisti Udruženja "Budi moj prijatelj", uz pomoć lidera i aktivista udruženja Roma u BiH, od sredine augusta do kraja septembra obišli su 47 romskih zajednica na području 21 općine u BiH i upoznavali stanovnike romskih zajednica sa značajem općih izbora za budućnost svih građana BiH.

Tom prilikom anketirano je 1.283 građana romske nacionalnosti s pravom glasa i potrebnom dokumentacijom koji su davali odgovore o svom učešću u izbornim procesima 2006., 2008. te 2010. godine.

Na osnovu rezultata ankete i izvještaja udruženja Roma dobivenih tokom oktobra u BiH došlo se do podataka da je na izborima 2006. glasalo oko 65 posto pripadnika romske populacije.

Na izborima 2008. glasalo je oko 78 posto pripadnika romske populacije, a na izborima 2010. godine između 87 i 90 posto pripadnika romske populacije.

"Iako ni jedan politički subjekt u političkom programu nije imao niti jedan cilj, mjeru ili aktivnost usmjerenu ka romskoj problematici, odnosno nakon što niti jedan politički subjekt nije pristao da u svoje političke programe/platforme uvrsti romsku problematiku, dobiveni rezultati predstavljaju jasnu poruku političkim subjektima da je romska populacije zainteresirana za svoju sudbinu i da želi odlučivati o svojoj budućnosti", navodi se u saopćenju.

Od ostalih pokazatelja treba izdvojiti da Romkinje radije izlaze na birališta nego Romi, te da od ukupno 1.315 ispitanika čak njih 1.283 posjeduje CIPS-ove dokumente, naspram njih 32 (2,43 posto), što je još jedan pokazatelj da se Romi žele ravnopravno učestvovati u bh. društvu, saopćeno je iz UG "Budi moj prijatelj".