Iako ih nema u programima stranaka
0

87 posto Roma želi glasati na izborima 3. oktobra

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Udruženje građana "Budi moj prijatelj" iz Sarajeva, zajedno sa Udruženjem Roma "Euro Rom" iz Tuzle je od 27. augusta pokrenulo kampanju obilaska romskih zajednica u Zavidovićima, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Novom Sarajevu i Visokom.

Tokom obilaska zajednica romska populacija je informisana da niti jedna politička partija u BiH, registrovana za izbore, nema u svojim programima i/ili platformama niti jedan segmen koji se tiče romske problematike u BiH, iako su te iste partije u protekle četiri godine usvojile akcione planove za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja, te su time prepoznale romsku populaciju kao ugroženu prema navedenim oblastima.

Također, Romi su upoznati sa dosadašnjom praksom političkih partija da za litar ulja i kilogram brašna kupuju romske glasove, te su informirani da sve takve slučajeve prijavljuju organizacijama koje se bave pravima Roma, a udruženja Roma su se obavezala da će takve slučajeve fotografirati i fotografije dostaviti medijima.

  Iako političke partije još uvijek nisu ništa konkretno ponudile romskoj populaciji,  istraživanja ovih udruženja u zajednicama pokazuju da čak 87% Roma koji posjeduju važeće dokumente želi glasati na Općim izborima 3. oktobra.

Prema njihovim riječima glasati će za one opcije koje im ponude najbrže rješavanje njihovih problema. Sada je red da političke partije do 3. oktobra ipak ponude nešto konkretno romskoj populaciji, jer više niko ne može reći da Romi nisu zainteresovani za izbore.