1954.-2012.
1

FOTO+VIDEO / Na mezarju u Faletićima sahranjena Mira Poljo

Piše: A. Panjeta
Foto: N. Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Poznata bh. sportska menadžerica Mirsada Mira Poljo koja je nakon duge i teške bolesti preminula u Bologni gdje je proteklih godina živjela, sahranjena je u srijedu na Bakijskom mezarju u Faletićima.

Mira Poljo nije izdržala tešku bolest s kojom se tokom proteklog vremena borila, i izgubila je životnu bitku 25. aprila u ranim jutarnjim satima. Imala je samo 58 godina. Bila je poznata kao veliki humanitarac i podrška brojnim bh. sportistima koje je pomagala u najtežim vremenima, kada im je najviše trabalo. Posebno bitnu ulogu odigrala je pomažući da se na Eurobasketu u Njemačkoj 1993. godine okupi bh. reprezentacija i da se pored nekoliko igrača koji su već živjeli van BiH ostali igrači izbave iz opkoljenog Sarajeva te da im se obezbijedi boravak u Italiji.

Kako je u knjizi “Velika igra, mali svijet: Košarkaška avantura” napisao dugogodišnji sportski novinar Alexander Wolff a prenio magazin "Slobodna Bosna", pored brojnih napora, Mira Poljo je pomogla da se nađu mjesta za treniranje i ugovorila egzibicione utakmice za bosanski tim u Italiji, i apelovala na svoje prijatelje Tonija Kukoča i Dinu Rađu, koji su poklonili cipele, topla odijela i novac za kampanju.

Tokom bogatog ali nažalost kratko prekinutog života, Mira je zastupala košarkaše kao što su Toni Kukoč, Predrag Danilović, Arijan Komazec, Žarko Paspalj, Gordan Firić, Samir Avdić, Nenad Marković, Haris Mujezinović, Ivan Opačak…

Miru su na posljednje putovanje ispratili njeni prijatelji košarkaši, bili su tu Samir Avdić, Nenad Marković, Dino Konaković, iz Zagreba je doputovao aktuelni izbornik Hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša... Pored njih, bilo je još mnogo onih koji su poznavali i voljeli Miru, onih koji je možda nisu znali ali su znali šta je značila za bh. sport.