Odavanje počasti
731

Na Marš mira se do sada prijavilo 2.500 osoba, najveće grupe dolaze iz Turske i Irana

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Aktivnosti na realizaciji "Marša mira 2017" se privode kraju. Iako je rok prijave za učešće do 1. jula, već se do sada prijavilo blizu 2.500 ljudi.

Kako nam je rekao predsjednik Pododbora "Marš mira 2017“ Munir Habibović, najveća grupa dolazi iz Turske - 115 učesnika, dok iz Irana dolazi medicinski tim od 94 člana.

"Tu su i standardne grupe iz SAD-a, Holandije, Švicarske, Njemačke, zatim ultramaratoni, biciklisti i motociklisti iz Vukovara, Bihaća, Žepe, Goražda i Mostara učestvuju i ove godine. Odziv je veliki zahvaljujući tome što smo počeli rano raditi na organizaciji događaja i ljudima koji žele odati počast žrtvama genocida", rekao je Habibović za Klix.ba.

Ovogodišnja novina je aplikacija za pametne telefone na kojoj će biti obilježena kompletna trasa kretanja, mjesta stradanja, grobnice i stvari koje su interesantne za Marš mira. Aplikacija će biti dostupna na Android i iOS mobilnim uređajima te će se moći skinuti s Google Playa i App storea. Dizajnirana je na više jezika, a uskoro će biti dostupna.

"Ruta ostaje ista, s tim da će možda biti mala izmjena ako stignemo probiti dio puta na Reljevoj Glavi, na čemu se trenutno radi. To bi skratilo trasu za tri kilometra", kazao je Habibović.

Marš mira traje tri dana, od 8. do 10. jula, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona polazi u ponedjeljak, 8. jula, između 08:45 i 09:00 sati iz Nezuka, općina Sapna. Na potezu od Nezuka - kao polazišta pa do Potočara - kao odredišta učesnici prolaze sljedećom maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).