BiH
41

Na kućama i štalama u povratničkom selu Turovi ispisani krstevi

FENA
U selu Turovi koje pripada Općini Trnovo u Republici Srpskoj jutros su na zidovima štala, potpornim zidovima kuća te drugim pomoćnim objektima porodičnih kuća u kojima žive povratnici Bošnjaci, iscrtani krstovi.

"Crnim sprejom su iscrtani krstovi, što je uznemirilo stanovnike Turova, povratničkog bošnjačkog sela u trnovskoj općini koja pripada RS-u", rekao je za Agenciju FENA jedan od povratnika, koji je želio ostati anoniman.

Turovi podno planine Treskavica su povratničko bosnjačko selo u kojem trenutno živi oko 150 stanovnika, dok se tokom ljeta taj broj znatno poveća. Selo je obnovljeno 2000./2001. godine i od tada do današnjeg dana nije bilo ovakvih incidenata osim manjih provokacija.

Jutrošnji događaj je uznemirio mještane, posebno roditelje s malodobnom djecom koja svaki dan idu u školu i boje se drugih eventualnih provokacija.

"Ovo je dosad bilo mirno naselje, stanovnici se bave poljoprivredom uglavnom kao dodatnim izvorom prihoda i što bi rekao narod 'gledaju svoja posla'", rekao je jedan od mještana.

Pripadnici Policijske stanice iz Trnova (RS) su izvršili uviđaj.