Kljujić na sesiji Kruga 99
0

"Na kraju će biti da smo mi pucali po Valjevu i Čačku"

FENA
Stjepan Kljuić
Stjepan Kljuić
Na ovonedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Zašto se 'sudi' Ganiću i Dobrovoljačkoj?" govorili su Stjepan Kljujić, Damir Arnaut i Jovan Divjak.

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kljujić je kazao da ne može ništa govoriti o ovom procesu jer je i on jedan od osumnjičenih i to na oba suda, i u Beogradu i u Sarajevu.

On se, kako je kazao, obraća intelektualcima s jednom opservacijom kako je BiH od žrtve došla na optuženičku klupu.

"Kako vrijeme odmiče sve više gubimo oreol žrtve i stradanja i na kraju će, kako sada stvari stoje, biti da smo mi pucali po Valjevu i Čačku", kazao je Kljujić.

On se pita otkud pravo Srbiji, koja zvanično ne želi da prizna da je bila u ratu, da sudi i za Ovčaru u Vukovaru i da sudi za Tuzlu i Sarajevo.

"Jer ako ona ima pravo da sudi, onda mora preuzeti obaveze da su oni kidnapirali predsjednika RBiH, da su doveli Armiju na naše tlo nakon priznanja Bosne i Hercegovine", istakao je Kljujić.

On smatra da je cijeli ovaj proces više ilustracija koliko je BiH inferiorna.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i član pravnog tima odbrane Ejupa Ganića Damir Arnaut je prije početka sesije kazao novinarima da je tim napravio veliki napredak.

"Ne samo da smo podnijeli engleskim sudovima činjenice da su Haško tužilaštvo kao i Tužilaštvo BiH već istražili ovaj predmet i našli da nema elemenata krivičnog djela i pogotovo nema elemenata krivične odgovornosti Ganića, već što je još bitnije da su engleski sudovi već uvažili ove nalaze u pocesu o kauciji", kazao je Arnaut.

Dodao je da su time sudovi odlučili da Srbija uopšte nema dokaza i da je ovo vjerovatno politički motivisan proces.

"Nadamo se da će to biti i konačna odluka engleskih sudova", kazao je Arnaut, dodajući da proces neće dugo trajati i da će biti završen do početka jula.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Arnaut je kazao da Tužilaštvo BiH radi aktivno na istrazi o slučaju Dobrovoljačka.

Međutim, dodao je, kada je Ganić u pitanju, Philip Alcock, međunarodni tužilac koji je vodio ovu istragu sve do decembra kada je napustio Tužilaštvo BiH, nalazi se na listi svjedoka odbrane Ejupa Ganića.

"Njegovo svjedočenje u pismenoj formi, a spreman je svjedočiti i usmeno, je već prezentirano sudu. Prema njegovim nalazima dvoipogodišnje istrage nema dokaza po kojima bi se Ganić mogao teretiti", kazao je Arnaut.

Na pitanje da li se u Dobrovoljačkoj, prema onome što on zna, desio zločin i da li za to neko treba odgovarati, Arnaut je odgovorio da je njegovo mišljenje u ovom trenutku manje bitno i da je puno bitnije mišljenje Haškog tužilaštva koje je ocijenilo da "nema elemenata krivične odgovornosti Ganića i elemenata krivičnog djela".

"Vojnici koji su eventualno poginuli u Dobrovoljačkoj ulici su bili naoružani, neki su upotrijebili oružije i oni su prema tome bili legitiman vojni cilj", citirao je Arnaut Haški tribunal.

On se nada da će engleski sudovi donijeti odluku kakvu je već donijelo Haško tužilaštvo.

General Jovan Divjak je, između ostalog, kazao da se 3. maja '92. godine desio incident, ubijeno je sedam osoba, a 2. maja je bio sukob između dvije vojske.

"Neka neko odgovori šta će transporteri, tenkovi u gradu 2. maja. Zašto je vršeno granatiranje 2. maja od pola pet pa sve do sedam, zbog čega se dešavalo ono što se dešavalo 2. maja", postavio je pitanje Divjak.