Komentari (18)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Poštovani novinari, čelnici Općine Stari Grad i predstavnici firme PROMO Donji Vakuf, kao prvo prije realizacije projekta pročitajte šta pravite. Vi ne pravite pasivnu kuću, Vi (iz teksta zaključeno) pravite NISKOENERGETSKU kuću u kojoj je smanjena potrošnja energije u odnosu na "normalne kuće". Definicija pasivne kuće ne podliježe ovome. Pasivna kuća je energetski nezavisan objekat od centralnog energetskog sistema (struja, grijanje..), ona sama za sebe proizvodi toplotnu i električni energiju tj. tačnije ima ugrađene solarne panele, dizalice tolote (toplotnr pumpe), vjetroagregate... takođe orijentacija kuće prema kretanju sunca je veoma bitna, a na osnovu čega da vi računate kad BiH meteorološki savez ima podatke za sunčevo zračenje samo pod 90 stepeni. Molim Vas ako već radite nešto pročitajte šta radite. Kupite BAT (Best availabletechnique ) kojim se vode svi svjetski proizvođaći, proučite pa onda se odlučite. Hvala lijepo
"Novinari" bi trebali znati pisati. kWh a ne Kvh. Eeee klixaši jadni. :(
Bolje da su našli neke "pasivne političare" koji malo troše, a nikako ne kradu.
Zamolio bih novinare da prije objavljivanja bombastičnih informacija provjere barem tačnost informacije. Ovo što ste objavili niti je kuća građena po standardu pasivnih kuća, niti je prva pasivna kuća u BiH. Sa mnogima sam morao u posljednjih 10 godina da se ubjeđujem oko takozvane pasivne gradnje i nakon kraćeg razgovora smo konstatovali da oni zapravo grade niskoenergetski objekat koji nije ni blizu pasivne kuće, jer se ona gradi po posebnom standardu koji definiše vrlo precizna pravila gradnje i testiranja kako bi dobila certifikat pasivne kuće. Ovo sve govorim iz razloga što sam još prije 10 godina isprojektovao sopstveni pasivni objekat koji se ove godine privodi kraju gradnje i zaista će biti prvi pasivni objekat sa svim njegovim značajkama koje propisuje standard. Ovaj stambeni objekat se gradi u Opštini Centar u Sarajevu, na lokalitetu Slatina, kod obnovljenog porodilišta.
na mezaru alije izdalije sagraditi javni wc
Suljo i Riđobradi će biti prvi eksperimentalni stanari u ovim "pasivnim" kućama, koje će se poslije njihovog suživota nazvati "aktivne"... (Čujem da bi i Elton John digao kredit da jami jednu?)
Kad je moj pok. otac na Stupu imao 'pasivnu' kucu, poput ovog opisa. Izgradjena bila 1986 god. samo kad nas tek valja kad neko ideju uzme i inostranstva a kad mi sami nesto skontamo to nevalja nicemu. Zalostno.
Ova kuca se tek nedavno renovirala!! Ahh sto ce neko da mlatne pare ;)
Takvi "projekti" postoje već stotinama u Sarajevu. Sve kuće na Kovačima koje su građene prije 400 godina građene su od čerpića, i zidvoi debljine 80 ili 70 cm.. Zimska temperatura +20, ljetna još bolja nego vaša "pasivna kuća", i u svakoj kući na Kovačima iznosi +24C :-)
Trebali su tražiti da grade te pasivne kuće političarima na Poljinama. Naziv pasivne je ružan ja mislio oni iz udruženja Av-Mau-Grok-Njiha-Ciju
A kolko košta kvadrat te pasivne kuće koja se zagrijava disanjem.
Zašto danas na praznik 1.mart Dan nezavisnosti i neradni dan nema jeftine struje na dvotarifnim brojilima. Zašto služe dvotarifna brojila????
mozda prva u fbih ali ne i prva u bih
Pasivna kuca. Vrlo glup i nesretan izbor rijeci. Procitao sam clanak samo da bi saznao sta je to pasivna kuca. To je kuca sa odlicnom izolacijom kojoj treba manje energije za grijanje i hladjenje. Kao da takvih vec nema. Ali ok, bolje i to nego da je puna pasa. Ono sto je ovde najbitnije jest da ce se neko uvaliti na budzet. Opet. I da ce mu pasivni narod to dozvoliti. Opet. Gledajuci i to cudo nevidjeno, pasivnu kucu. NIje kuca pasivna, nego nas mozak.
S obzirom kakva klima vlada (ljeti 40, zimi minus 20) u Sarajevu, jedino je u ovakvoj kuci moguc zivot a da rezije nisu 100 marona mjesecno. Samo mi je mnogo glup ovaj naziv pasivna kuca, vidi se da inzinjerima marketing nije jaca strana. Naziv pasivna kuca asocira na one kuce sto smjestaju zene od porodicnog nasilja.
Daj ljudi kakve gluposti valjaju ovi novinari. PRVA U BIH !!! Pa imas u svajom gradu par kuca koje spadaju u ovaj razred. Izolacija vanjska 15-20 cm, na krovu 18 , na temeljima preko 20 , stolarija 3 ili 4 komore...