Različita uvjerenja
41

Na koju šetnju će izaći bh. političari: Dan tradicionalne porodice ili povorka ponosa

S.H.P.
U Sarajevu će se danas održati šetnja pod nazivom "Dan tradicionalne porodice". Ovaj skup je organiziran samo dan uoči najavljene prve Bh. povorke ponosa, koja je planirana za nedjelju, 8. septembra. Pitali smo neke bh. političare koja će od ova dva skupa podržati i zbog čega.

Predsjednik stranke Narod i pravda i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je da zbog obaveza ne može izaći na šetnju "Dan tradicionalne porodice", ali da na Povorku svakako ne bi išao.

"Nisam u BiH, da jesam danas bih sigurno išao na šetnju, na Povorku ponosa ne bih. Podržavam koncept tradicionalne porodice i vrlo jasno biram tu stranu", kazao je Konaković.

Bivši generalni sekretar SDP-a BiH i zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić kazao je kako u sekularnoj državi svaka grupa ima pravo na javno okupljanje u skladu sa zakonima i da odluku o sigurnosnom riziku donose institucije, a ne političke stranke, bile one koje su za ili one protiv održavanja oba ova događaja.

"Ne dolazim na 'Povorku' jer se to kosi sa mojim religijskim uvjerenjima, ličnim stavovima i porodičnim vrijednostima. Također ne dolazim ni na šetnju za tradicionalnu porodicu jer smatram da se vrijednosti porodice na ovaj način politički zloupotrebljavaju. Porodica se voli svaki dan u godini a ne na instant šetnjama koje su reakcija na okupljanje drugih grupacija", kazao je Čengić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović koji je ranije podržao održavanje prvu Bh. povorku ponosa kazao nam je da "danas i sutra nije dostupan".

Predsjednik Turističke zajednice KS i član stranke Narod i pravda Nermin Muzur danas će izaći da podrži šetnju "Dan tradicionalne porodice".

"Moje opredjeljenje je porodica, brak između muškarca i žene. Protiv sam bilo kakvog nasilja jer je to suprotno svim mojim i vjerskim i svjetskim pravilima i ubjeđenjima. Ako već treba da to javno pokazujemo šetnjama, onda je logično da šetam danas", rekao je Muzur.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović kazao je da se kao i svi poslanici i ministri zakleo na poštivanje Ustava BiH, te da će štiti i zauzimati se za ljudska prava građana.

"Da su normalne okolnosti, da nema prijetnji fizičkim nasiljem dijelu građana BiH, diskriminacije i pokušaja sprječavanja da mirnim okupljanjem pokažu da su i oni dio našeg društva, ne bih došao na Povorku ponosa. U ovim okolnostim ću doći i dati podršku pravu svakog pojedinca na jednak tretman u društvu bez obzira na bilo koji dio identiteta osobe", kazao je Magazinović.

Magazinović je dodao kako smatra da trebamo biti tolerantno društvo koje dopušta da šeta ko god hoće i da ljubi i voli ko god koga hoće.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa kazao je kako ljudska prava nisu švedski sto i da ih ne možemo poštovati parcijalno, te da je ogorčen zbog sveopšte javne histerije i zloupotrebe događaja za političke okršaje. Na Povorku neće izaći jer nije u Sarajevu.

"Lično nemam ništa protiv Povorke ponosa, podržavam te ljude i uvijek ću biti tu da branim bilo čije pravo da bude drugačiji, ukoliko pritome ne čini nikakvu štetu drugom. Građanska država znači ukidanje konstitutivnosti i znači jednakost svih bez obzira na seksualnu ili bilo koju drugu orijentaciju", rekao je Čolpa.

Bivši zastupnik SBB-a u Skupštini KS i aktuelni direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu Izudin Bajrović kazao je da ne dolazi niti na jednu šetnju.

"Nismo svi isti, nemamo ista razmišljanja, poglede, potrebe, opredjeljenja. Svi imaju pravo izraziti svoje misljenje i tražiti svoja prava ukoliko smatraju da su im uskraćena. Bitno je da pristanemo na svoje različitosti i da jedni druge prihvatamo. Prošlo je vrijeme kada su djeca trčala za osobama koje su bile 'čudne i drukčije' i vrijeđala ih. I mislim da je BiH došla do tog stepena demokratičnosti da se obje ove šetnje mogu normalno organizovati i održati, bez da izazovu neku nepotrebnu reakciju od neistomišljenika", kazao je Bajrović.