Detekcija bolesti
505

Na Klinici KCUS-a pušten u rad savremeni aparat za dijagnostiku

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Svečanim presijecanjem vrpce danas je zvanično pušten u rad SPECT/CT aparat na Klinici za nuklearnu medicinu i endokrinologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), donacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Šefica Klinike za nuklearnu medicinu i endokrinologiju Amela Begić izjavila je medijima da je novi SPECT/CT savremeni aparat koji će unaprijediti dijagnostiku, što će značiti i brži terapijski pristup i ranije započinjanje liječenja.

"Jednim pregledom koji više ne traje dugo dobivamo uvid u cijeli patološki proces ili kažemo da je sve uredu (da nema bolesti). Kao što je važno bolest detektirati, isto je važno i isključiti postojanje neke bolesti. Doze zračenja su minimalne", naglasila je.

Donaciju je okarakterizirala kao krunu suradnje IAEA i KCUS, a pokretanju aparata prethodila je i edukacija kadra. Zahvaljujući tom aparatu skraćeno je vrijeme potrebno za pretrage, a samim tim se povećava i efikasnost procesa rada.

Zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacijsku nuklearnu bezbjednost BiH i državni koordinator za suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju Zoran Tešanović kaže da je IAEA prepoznala Bosnu i Hercegovinu kao ozbiljnog partnera.

"Osim ovog, mi smo s IAEA u procesu realizacije i još nekih drugih projekata iz oblasti zdravstva, ali i drugih oblasti koje imaju potrebu za takvom tehnologijom", naglasio je.

Tešanović je pojasnio da je Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sjedištem u Beču tehničko tijelo UN-a, a suradnja se odvija u skladu sa sporazumima koje je BiH potpisala i ratificirala. Ti sporazumi precizno definiraju da BiH sudjeluje u finansiranju svih projekata koji se ovdje realiziraju, a to sudjelovanje je (kao i za druge države) minimalno 'kao dokaz da i država želi da sudjeluje, pokaže volju'.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović ističe da novi SPECT/CT precizno može utvrditi gdje se nalaze promjene (precizno odrediti veličinu, dubinu), na raznim organima u ljudskom tijelu.

"Veliki je ovo napredak, za liječenje i za dijagnostiku. Osim što precizno možemo raditi lokaliziranje promjena na tijelu, na tom aparatu radi se i scintigrafija. Dobili smo mašinu, koja je trenutno najsuvremenija u oblasti nuklearne medicine", poručila je.