Nova tehnologija
404

Na KCUS-u puštena u rad dva savremena aparata za oftalmologiju

Klix.ba
Foto: KCUS
Foto: KCUS
Na Klinici za očne bolesti KCUS danas je direktorca ovog kliničkog centra Sebija Izetbegović pustila u rad dva savremena aparata za oftalmologiju. Riječ je o diodnom laseru i aparatu Constellation.

Kako su saopćili iz KCUS-a, dolaskom prof. dr. Amile Alikadić Husović na mjesto šefice Klinike za očne bolesti, uvedene su nove metode i procedure te je Klinika konačno zauzela mjesto koje joj pripada u oftalmologiji.

Diodni laser se koristi za nastavak terapije nakon primjene anti VGT faktora i pripremu pacijenta za hirurgiju očnog dna.

Prema riječima prof. dr. Alikadić Husović, zahvaljujući menadžmentu KCUS na Klinici za očne bolesti je nedavno počela primjena anti VGF faktora.

„Diodni laser se koristi kod pacijenta koji boluju od šećerne bolesti, arterijske hipertenzije i povreda. Na ovaj način bolesnici se ujedno pripremaju i za vitroretiralnu hirurgiju, jer bez primjene anti VGF faktora i diodnog lasera nije moguće uraditi ovaj zahvat “ rekla je prof. dr. Alikadić - Husović.

Novi aparat Constellation se sastoji od jedinica za operacije prednjeg i stražnjeg segmenta oka i ekolasera. Riječ je o najnovijoj generaciji aparata za složenije operativne zahvate u oftalmologiji. Najveća prednost aparata su operativni zahvati stražnjeg segmenta oka – vitrektomija. Omogućava sigurnost u toku operativnih zahvata sa mogućnošću primjene novih minimalno invazivnih, operativnih zahvata u oftalmologiji.

Izetbegović je obišla Kliniku i izrazila zadovoljstvo napretkom koji je prepoznat na ovoj Klinici. Prisustvovala je i prvom zahvatu kod pacijenta na aparatu Constellation.

„Prostorije na Klinici su maksimalno iskorištene i uredne. Pacijenti su zadovoljni. Nema više gužvi po hodnicima. Svim ambulantnim pacijentima pružena je usluga do 11 sati. Ranije smo bili prinuđeni pacijente slati u inostranstvo, što sada nije slučaj. Napokon je Klinika za očne bolesti u mogućnosti da pruža usluge iz kompletne oftalmologije za sve građane“, poručila je Izetbegović.