Nakon pisma ljekara
759

Na KCUS-u još 1. aprila naredili zamjenu svih "Malina respiratora"

G. M.
Ljekari na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu donijeli su još 1. aprila odluku da respiratori koje je nabavila "Srebrena malina" budu zamijenjeni, otkriva Klix.ba. U našem posjedu je dokument koji ovo potvrđuje.

Kako se navodi, odluka je donesena na sastanku direktora Hirurške discipline prof. dr. Nermira Granova sa Kolegijem klinike za anesteziju i reanimaciju, koji je održan 1. aprila 2021. sa početkom u 8 sati, u multimedijalnoj Sali za stastanke na Klinici za anesteziju i reanimaciju. Tada su razmatrana pitanja dopisa broj 17-45-1-1847-P.

"Donesen je zaključak da se respiratori ACM812A supstituiraju sa respiratorima sa drugih punktova KCUS-a, gdje bi isti imali svoj puni kapacitet", stoji u dokumentu.

Imenovan je tim od tri doktora. Oni su zaduženi da u roku od sedam dana u ime šefa Klinike, direktora Hirurške discipline alociraju u KCUS-u respiratore za supstituciju.

Također su zaduženi da sačine stručno pismeno obrazloženje zbog čega respiratori koji se prema dopisu broj 06.2-02-4-223-2/21 od dana 24.02.2021. godine, sa CE certifikatom usklađenosti u opisu koriste za liječenje Covid-19 pacijenata, sa akutnim i ozbiljnim respiratornim simptomima kao i ventilator za invazivni mod mehaničke ventilacije, ne može koristiti po toj namjeri u PRC-u.

Uposlenici su zaduženi da sačine pismeni izvještaj po zaduženjima u roku od sedam dana, te uspjelost izvršenja.

Pošto se radi o zaduženjima sa posebim ovlastima (uime direktora Hirurške discipline, prof. dr. Nermina Granova) zaduženi radnici podliježu obavezi poštivanja Etičkog poslovnog kodeksa (član 1. Čuvanje poslovne tajne) i disciplinskoj odgovornosti prema Proceduri broj 112. opće izjave u politici, tačke broj 1, 17, 27 i 28 Teže povrede radne obaveze, navodi se u dopisu.

Potpisnici dokumenta su Nermir Granov i Amela Katica Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju.