Čekanje subvencija
56

Na javni poziv do sada prijavljeno 19 vrtića, komisija Ministarstva obrazovanja KS obilazi objekte

E.S.H.
Ilustracija (Foto: Shutterstock) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Shutterstock) (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na javni poziv Vlade Kantona Sarajevo za prijavu privatnih predškolskih ustanova za prijem djece s liste čekanja Javne ustanove Djeca Sarajeva stiglo je do sada 19 prijava, potvrdila je za Klix.ba ministrica obrazovanja Zineta Bogunić, napominjući da se čeka još prijava koje trebaju doći poštom.

Komisije iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo već obilaze vrtiće koji imaju certifikat ministarstva i u registru su predškolskih ustanova.

"Komisije ponovo obavljaju preglede predškolskih ustanova, kada se ta procedura završi, bit će napravljena lista objekata koji ispunjavaju uslove i sva djeca s liste čekanja će biti upisana", potvrdila je Bogunić.

Ministrica je kazala da će roditelji moći izabrati u koji vrtić želi da njihovo dijete ide, prema mjestu stanovanja ili mjestu zaposlenja.

Na pitanje da li je moguće da sva djeca s liste čekanja, njih 682 koliko je sada na listi, budu upisana u vrtiće koji se prijave na javni poziv, ministrica je kazala da ne bi išli u projekt da nisu imali garanciju privatnih predškolskih ustanova KS da mogu primiti svu djecu.

Zineta Bogunić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zineta Bogunić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Određene predškolske ustanove imaju više organizacionih jedinica, imaju objekte na više lokacija i prijavljuju se kao jedna predškolska ustanova, ali mogu primiti više djece. Imamo i objekata u koje treba uložiti malo sredstava i napraviti vrtiće", kazala je ministrica i napomenula da u vlasništvu Vlade KS ima objekata koji se iznajmljuju, a uz malo sredstava mogu biti preuređeni u vrtiće.

"Postoji objekat u Vogošći u kojem je američka škola kojoj je istekao ugovor. To je objekat JU Djeca Sarajeva u koji može da se smjesti 150-200 djece. Njima treba vrijeme da se snađu za smještaj, bili smo na pregovorima u junu, ali ne mogu za dva mjeseca napraviti čudo. Spremni su vratiti taj objekat. Otvorenoj mreži je izdat objekat u Centru, a naša djeca nemaju gdje. Nama je cilj da vratimo svoje objekte. Na Ciglanama ima nekadašnja Pahuljica koju 20 godina niko nije posjetio, ja sam otišla i skinula katanac s tog objekta nakon toliko vremena", ispričala nam je ministrica Bogunić.

Azra Baščelija, predsjednica Skupštine Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS, nam je kazala da će javni poziv za roditelje biti objavljen najkasnije prekosutra, a komisija iz Ministarstva obavlja finalne provjere uslova u predškolskim ustanovama.

"Mi smo rekli da se sva djeca s liste čekanja mogu smjestiti i to ponavljamo", kazala nam je Baščelija i dodala da još uvijek nemaju konačnu informaciju koji broj djece će biti upisan u vrtiće jer su neka djeca u međuvremenu upisana u vrtiće i neki roditelji su odlučili da nađu neko drugo rješenje za čuvanje svoje djece.

Ministrica Zineta Bogunić nam je rekla da se planira i zapošljavanje novog kadra, da su u razgovorima s Pedagoškim fakultetom, ali i da trenutno traje konkurs za prijem uposlenika u JU Djeca Sarajeva.

Planirana novost je i udvostručvanje obaveznog predškolskog obrazovanja, djeca sada idu jednom sedmično, a planirano je da idu dva dana, što je povećanje sa 150 na 300 sati, zbog čega će trebati još odgajatelja.