BiH
33

Na Jahorini se održava državno takmičenje u simuliranom suđenju iz oblasti krivičnog prava

Klix.ba
U prostorijama hotela "Termag" na Jahorini danas je otvoreno četvrto po redu državno takmičenje u simulaciji suđenja u oblasti krivičnog prava. Takmičenje će trajati do 9. novembra.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje ukupno šest državnih fakulteta iz Bosne i Hercegovine (Pravni fakultet Tuzla, Pravni fakultet Sarajevo, Pravni fakultet Zenica, Pravni fakultet Bihać, Pravni fakultet "Džemal Bijedić" u Mostaru i Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru.)

Kao i proteklih godina, na takmičenju su učešće uzele i sudije Suda Bosne i Hercegovine, kao i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine, davajući na taj način svoj neizmjeran doprinos u realizaciji BH Moot Court takmičenja.

Pokrovitelj ovogodišnjeg takmičenja je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Osim takmičarskih suđenja, održat će se i izlaganje prezentacije i predavanja tužioca Tužilaštva BiH na temu: "Položaj tužioca u krivičnom postupku".

"Imajući u vidu činjenicu da na ovom takmičenju učestvuju najbolji studenti krivičnog prava a osnovni cilj takmičenja je pružanje prilike i stvaranje mogućnosti studentima prava za sticanje praktičnih i teorijskih iskustava iz oblasti krivičnog prava i međunarodnih standarda kroz hipotetilčki slučaj primjenjujući osnovne postulate Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda", istakao je predsjednik Organizacionog odbora takmičenja, Mirsad Crnovršanin.

Danas će biti upriličena ceremonija Svečanog proglašenja pobjednika i dodjele diploma, certifikata i zahvalnica učesnicima takmičenja. Osim toga, bit će proglašen i najbolji retoričar ovogodišnjeg takmičenja.