{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Jahorina Film Festivalu 95 filmskih ostvarenja iz 28 država

F
26.8.2015. u 08:08
6
22
Na Jahorina Film Festivalu 95 filmskih ostvarenja iz 28 država
6
Na Jahorina Film Festivalu 95 filmskih ostvarenja iz 28 država
Jahorina Film Festival, Međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije (JFF), ove godine bit će održan pod sloganom ''Dodirni svjetlost''.
U naredna četiri dana bit će prikazano 95 filmskih ostvarenja iz 28 država svijeta, od čega 11 iz BiH. Prijavljeno je ukupno 2.763 filma iz 117 zemalja.

U pratećem programu bit će realizovane kreativne radionice, okrugli stolovi i bogat kulturno-umjetnički program.

Projekt podržavaju: Vijeće ministara BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Fondovi za zaštitu životne sredine RS i Federacije BiH, Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo, Turistička organizacija RS-a i Opština Pale.

U okviru ceremonije otvaranja Festivala bit će prikazan dokumentarni film "Drugi susret", reditelja Željka Mirkovića, koji je osvojio nagradu za Najbolji dokumentarni film na Festivalu Borrego Springs u Kaliforniji, SAD.

U programu Festivala od 26. do 29. augusta u osam festivalskih kategorija autori će se boriti za jednu od zvaničnih nagrada i to: ''Zlatni Javor'' za najbolji dokumentarni film, dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, animirani film, studentski film, ekološki film, turistički film odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji te Grand Prix Festivala za najbolji film. Bez obzira na kategoriju filmove će ocjenjivati dva međunarodna žirija.

Festival je rangiran među najprestižnije regionalne filmske festivale dokumentarnog filma i smatra se najvažnijim filmskim događajem u BiH nakon Sarajevo Film Festivala. Osnovan je 2007. godine, a podržan Protokolom o saradnji gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo, 2009. godine.

Projekat je u potpunosti međuentitetski, podstiče na akciju kada je u pitanju zaštita okoliša, imajući u vidu da je to pitanje nemoguće posmatrati odvojeno u BiH.

Osnovni koncept tog festivala proizlazi iz povoljnog geopolitičkog položaja BiH, na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada. On upućuje predstavnike filmske industrije i štampe iz cijelog svijeta na najnoviju lokalnu produkciju, a predstavlja nove kvalitetne filmove iz ostatka svijeta.

Festival će biti otvoren danas u Sali kulturnog centra na Palama, najavio je JFF Team.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: