Autora Avde Huseinovića
221

Na Ilidži premijerno prikazan dokumentarni film "Čarli - Preko granica hrabrosti"

T. K.
Premijera dokumentarnog filma "Čarli - Preko granica hrabrosti"
Premijera dokumentarnog filma "Čarli - Preko granica hrabrosti"
Premijera dokumentarnog filma Avde Huseinovića "Čarli - Preko granica hrabrosti", održana je večeras u hotelu Hills na Ilidži.

Film je posvećen rahmetli Emiru Boguniću - Čarliju, komandiru voda Četvrte viteške motorizovane brigade i jednom od njenih najistaknutijih boraca. Film je realizovan uz podršku Općine Ilidža i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

U borbama na Golom Brdu 28. jula 1993. godine, na planini Igman, život za odbranu slobodnih ilidžanskih prostora, Sarajeva i Bosne i Hercegovine dao je Emir Bogunić - Čarli. Najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" odlikovan je 1993. godine, a posthumno je 1994. godine odlikovan "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" i proizveden u čin pukovnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prije same projekcije filma prisutnima se obratio Zijad Hasečić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" općine Ilidža, a potom i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

"Ne sjećam se da mi je ikada bilo teže govoriti, najlakše bi mi bilo da prešutim i da u tišini odgledamo film o jednom od najvećih heroja kojeg je naša domovina imala. Bilo šta da kažem neće biti dostatno naspram onog što je rahmetli Emir Bogunić Čarli dao u odbrani naše domovine", kazao je načelnik Muzur.

Dodao je da će ovo biti sigurno projekt na koji će biti najponosniji kada završi mandat u Općini Ilidža.

"Ovo je priča o našoj domovini, o pravim Bosancima i Hercegovcima, ovo je priča o najboljim i najhrabrijim ljudima među nama. Ovo je samo početak naših filmova, naših pisanja i djela kroz koja ćemo govoriti o najhrabrijim ljudima na slobodnim teritorijama općine Ilidža koji su dali nemjerljiv doprinos za naš opstanak", poručio je.

Autor filma Avdo Huseinović istakao je da bi film o Čarliju mogao ući i u Guinnessovu knjigu rekorda.

"Ovaj film smo snimili mislim u rekordnom vremenskom roku. Na nekim filmovima radimo i po godinu ili više, ali ovaj film je jedinstven i po kratkom vremenskom roku u kojem smo ga završili", rekao je Huseinović.

Istakao je da inače, s nazivom filma nema problema i da to obično završi već na samom početku, no ovoga puta bilo je drugačije.

"Sve do samog kraja nisam se mogao odlučiti, a onda sam nakon još jednog gledanja materijala iskoristio ono što je kazao jedan od sagovornika opisujući hrabrost rahmetli Emira Bogunića Čarlija" naglasio je Huseinović, dodavši da u mnoštvu filmova i intervjua koje su uradili u proteklih 15 godina, ovo je tek drugi film gdje su saborci plakali za svojim nadređenim i da to mnogo govori o tome kakav je ovo film.

Publika je u ispunjenoj dvorani hotela Hills jednominutnim aplauzom kazala šta misli o dokumentarnom filmu "Čarli - Preko granica hrabrosti".

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović u svom obraćanju je kazao kako su svaki juni i juli svih ratnih godina bili izuzetno teški, krvavi, ali je naglasio i da se mi danas slavimo heroje i junake poput Emira Bogunića Čarlija, a ne ratne zločince.

Veliki broj zvanica uveličao je premijeru filma o ilidžanskom vitezu, a među njima je bio i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kao dogradonačelnik Samir Avdić.

Inače, protekle sedmice Općina Ilidža je svečano otvorila i Sportsko-rekreativni centar za djecu i mlade na obali rijeke Željeznice, a koji u čast poginulog ilidžanskog heroja nosi naziv "Čarli" - Emir Bogunić.