{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Ilidži izvedena vježba zaštite i spašavanja u poplavama

F
20.12.2014. u 12:04
136
16
Na Ilidži izvedena vježba zaštite i spašavanja u poplavama
136
U sklopu realizacije projekta "Zajedničko upravljanje procjenama rizika i pripravnosti dunavskog makroregiona - SEERISK" u subotu je na Ilidži izvedena simulacijsko-terenska vježba u kojoj su testirani kapaciteti i spremnost struktura zaštite i spašavanja i pratećih službi za reagiranje u slučaju poplava.
Vježba je izvedena u organizaciji Sarajevske razvojne agencije (SERDA) i Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Kako je Agenciji FENA kazao uposlenik SERDA-e i projekt-menadžer Asmir Kosovac, radi se finalizaciji projekta, odnosno provjeri spremnosti jedinica Civilne zaštite (CZ), koje su dio jednog od šest pilot-područja na prostoru jugoistočne Evrope.

Po njegovim riječima, u ovaj projekt je uključeno osam zemalja i 20 partnera, a u sklopu ovih aktivnosti sačinjena je i zajednička metodologija djelovanja/odgovora na elementarne nepogode uzrokovane klimatskim promjenama.

Tokom izvođenja vježbe testirane su sposobnosti njenih sudionika na planu spašavanja stanovništva i materijalnih dobara u slučaju poplava, te pravljenja nasipa, zbrinjavanja unesrećenih...

SEERISK je zajednički projekt zemalja istočne Evrope, podržan od SOUTH EAST EUROPE i Delegacije Evropske unije, a tiče se zajedničkog predviđanja i procjene rizika, u preventivnom smislu te praćenja i upravljanja u kriznim situacijama.

Učešćem u SEERISK projektu, Kanton Sarajevo se uvrstio na regionalnu mapu predviđanja rizika, a iskustva iz realizacije projekta koristit će se u svrhu preventivnih mjera i radi dopunjavanja podataka relevantnih za izradu zajedničkog upravljanja i pripravnosti cjelokupnog regiona za pravovremeno reagiranje u slučaju elementarnih nepogoda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: