BiH
42

Pružanje pomoći u slučaju zemljotresa: Pripadnici Civilne zaštite na vježbi u Crnoj Gori

Klix.ba
(Foto: FUCZ)
Vježba IPA MNE QUAKE 2014, organizirana u okviru IPA projekta Evropske unije, po scenariju pružanja pomoći u slučaju zemljotresa, održala se od 20. do 24. oktobra u Crnoj Gori, u kojoj je sudjelovalo devet zemlja iz regiona.

Zemlje koje su učestvovale u ovoj vježbi su: Makedonije, Turska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Albanija i Slovenija.

Federalna uprava civilne zaštite je prva na teritoriji Bosne i Hercegovine ustrojila "USAR TEAM" za urbano traganje i spašavanje, neposredno nakon nesreće prouzrokovane zemljotresom sa kojim je učestvovala u vježbi održanoj u Crnoj Gori, kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

Sastav tima čine 25 pripadnika, dva psa tragača, deset vozila, opremljeni sa specijalističkom opremom u skladu sa međunarodnim smjernicama (INSARAG). Kao podrška timu FUCZ, u njenom sastavu na navedenoj vježbi učestvovali su pripadnici Federalne uprave policije – Specijalne policijske jedinice.

Osim tima za urbano traganje i spašavanje, kao posmatrači na vježbi su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, dvije entitetske uprave civilne zaštite, te predstavnik Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske u ulozi evaluatora u timu za kontrolu vježbe.

Vježba je počela komandno – štabnom vježbom kojom se provodila komunikacija između Evropskog centra za koordinaciju u vanrednim situacijama (ERCC), Centra Crne Gore, koja je domaćin vježbe, te centara država uključenih u vježbu. Komunikacijska vježba u BiH izvodi se u Operativno-komunikacijskom centru 112 BiH Ministarstva sigurnosti BiH, kojoj su prisustvovalii i direktori entitetskih uprava Civilne zaštite.

Cilj vježbe bila je provjera koordinacije linija zapovijedanja i službi na terenu kao i provjera uspostave komunikacije kao i uvježbanost postojećih snaga.

Realizirano je spašavanje iz ruševina, pronalazak sumnjivih tvari, prezentacija alpinističkih tehnika i savladavanja zahtjevnih i uskih vertikalnih prostora (prebacivanje osoba uz vanjski zid zgrade sa lijevog krila na desno), spašavanja iz urušenih i teško dostupnih prostora, spašavanja iz uskih (klaustrofobičnih) i mračnih podzemnih prostora, djelovanje potražnih pasa, trijaža ozlijeđenih koju provodi hitna pomoć.

Federalna uprava civilne zaštite nastavlja sa opremanjem i obučavanjem pripadnika jedinica za zaštitu i spašavanje po svim mjerama zaštite i spašavanja i međunarodnim smjernicama (INSARAG*), radi efikasnijeg djelovanja u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća.