Dan nezavisnosti
122

Na Fortici iznad Mostara zavijorila velika zastava BiH, odana počast poginulim borcima

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti naše zemlje u Mostaru su delegacije sa svih nivoa vlasti položile cvijeće na spomen-obilježja poginulih boraca, a na brdu Fortica iznad najvećeg hercegovačkog grada tradicionalno se zavijorila velika zastava Bosne i Hercegovine.

Uz čestitke građanima za Dan nezavisnosti, BiH zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šerif Špago je podsjetio da je zastava, naš simbol i da je 22. maja 1992. godine, tada zastava s ljiljanima, podignuta u New Yorku i da je od tada službeno BiH međunarodno priznata država i članica Ujedinjenih naroda.

Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)
Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Sigurno da mi kao ljudi koji poštujemo našu domovinu, koji smo se borili za njenu opstojnost, nezavisnost, cjelovitost i suverenitet, moramo više raditi na tome da poštujemo i ističemo svoju državnu zastavu. Imamo još simbola, ali zastava, putovnica, grb i sve ostalo simbolizira da BiH nastavi svoj put kao samostalna, nedjeljiva, cjelovita, nezavisna i suverena država", rekao je Špago.

Upozorio je da i dalje postoje stalni pokušaji degradiranja državnosti Bosne i Hercegovine, te naglasio i da je u historiji ove države uvijek je bilo ljudi, politika, odnosno grupa koje su pokušavale izgraditi BiH.

"Bez obzira na pokušaje degradiranja državnosti BiH, među ostalim, i odnosom prema zastavi, odnosno njenim neisticanjem u jednom dijelu države i nepoštivanjem državnih zakona, dok god je patriota Bosne i Hercegovine, posebno onih koji nastavljaju tradiciju naših slavnih boraca, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Hercegovine, MUP-a RBiH, sigurno da nikada više nećemo dozvoliti da u pitanju dođe suverenitet Bosne i Hercegovine i naravno njezini simboli", ustvrdio je Špago.

Za odbranu države BiH kako je naglasio, na današnji dan treba posebno zahvaliti svima onima koji su u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu dali svoje živote za nezavisnosti naše domovine BiH.

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Mostaru je danas upriličeno polaganje cvijeća uz odavanje počasti poginulim borcima na Partizanskom spomen groblju, Liska haremu i Šehitlucima.