Godišnjica početka opsade
390

Na fasadi Vijećnice i platnu u Kulovića ulici prikazane fotografije ratnih stradanja

N. O.
Videoprojekcija "Sarajevske ruže" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Videoprojekcija "Sarajevske ruže" (Foto: I. Š./Klix.ba)
U okviru obilježavanja tridesetogodišnjice početka ratne opsade Sarajeva na više lokacija u gradu održane su projekcije fotografija koje svjedoče o ratnim simbolima stradanja.

Na fasadi Vijećnice u 20 sati započela je videoprojekcija "Sarajevske ruže", simbolima opsade i stradanja ovoga grada.

"Sarajevske ruže" su performans Centra za postkonfliktna istraživanja s imenima i crtežima djece ubijene tokom opsade Sarajeva uz fotografije Velije Hasanbegovića i grafički dizajn Šejle Bratić.

Pored crteža prikazane su i poruke u kojima se ističe da je "opsada Sarajeva bila jedna od najdužih u historiji modernog ratovanja", kao i "najduža opsada jednog glavnog grada".

"U 1425 dana ubijeno je preko 11.000 ljudi", pisalo je u jednoj od poruka ispisanih na fasadi Vijećnice.

Istovremeno su na bijelom platnu koje je jutros postavljeno u Kulovića ulici prikazane fotografije koje bilježe ratna stradanja glavnog grada BiH.

Bijelo platno simbolično je postavljeno u uskoj ulici gdje se prije 30 godina nalazio sličan komad tkanine koji je sprečavao snajperiste da ciljaju civile na raskrsnici tri ulice.

Dvodnevno obilježavanje tridesetogodišnjice početka ratne opsade Sarajeva počelo je danas u gradskoj Vijećnici izložbom britanskog fotografa Paula Lowea koji je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine proveo ratne godine i bilježio svakodnevicu stanovnika.

Obilježavanje će se nastaviti i tokom naredna dva dana, a planiran je bogat kulturni, dječiji i sportski program čije će središte biti u Vijećnici koja je svojevrstan simbol grada i njegovog otpora.