Spasioci u akciji pomoći
0

Na farmama nema hrane, prijeti uginuće stoke

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona dostavio je u subotu zahtjev Federalnoj upravi civilne zaštite za pomoć Oružanih snaga BiH za dostavu stočne hrane na farmu ovaca u selu Bolobanovo Brdo u općini Konjic, stoji u današnjem izvještaju Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Na farmi se nalazi oko 150 ovaca kojima prijeti uginuće jer su potrošene zalihe hrane, a do farme put nije pročišćen. Dogovoreno je da dostavu stočne hrane na ovu farmu izvrši Federalna služba za spašavanje s visina (Klub spasavalaca 2000) uz pomoć mještana u ponedjeljak.

FUCZ uputila je zahtjev Ministarstvu sigurnosti za pomoć mehanizacije OSBiH (jedan bager i dva kamiona za odvoz snijega) za čišćenje prometnica Panjina Kula - Grdonj i Stara Breka na teritoriji mjesne zajednice Hrastovi II u općini Centar Sarajevo, na osnovu zahtjeva Kantonalnog štaba CZ Sarajevo, ali Ministarstvo sigurnosti trenutno ne može odgovoriti ovom zahtjevu jer su mašine angažirane na više drugih lokacija.

Na osnovu zahtjeva Kantonalnog štaba CZ HNK-a, FUCZ uputila je zahtjev Ministarstvu sigurnosti za angažiranje helikoptera OS BiH za evakuaciju jedne bolesne osobe iz sela Gradeljina-Bjelimići u općini Konjic i njegovo prebacivanje na liječenje u Sarajevo.

Kantonalni štab civilne zaštite Kantona Sarajevo dostavio je zahtjev za pomoć OSBiH za helikopterski transport iz Sarajeva do farme u selu Miska Strana u općini Trnovo vlasnika farme, jer na farmi nema nikog da nahrani stoku i životinjama prijeti uginuće. Dogovoreno je da njegovo prebacivanje izvrši Federalna služba za spašavanje s visina.

Republičkoj upravi CZ Republike Srpske, Kantonalnim štabovima CZ Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, proslijeđena je molba Udruženja za izbjeglice i raseljena lica - obnovu i izgradnju "Gire" sa Sokoca za pomoć stanovništvu na graničnim područjima općina Sokoca, Ilijaša i Olova.

Ministarstvo sigurnosti obavijestilo je u subotu FUCZ o izvršenim aktivnostima na dostavi hrane i lijekova. Tako je misija dostave hrane i vode za rejon Ilijaša uspješno završena kao i misija dostave hrane i vode za rejon Foča i Gacko.

Posada helikoptera u koordinaciji sa kontakt osobom iz zahtjeva s terena informirana da je put probijen do sela Dječe zbog čega dostava paketa za selo Dječe nije izvršena vazdušnim putem.

Također, misija medicinske evakuacije osobe u Sarajevo za rejon Konjica uspiješno završena, a prema zahtjevu FUCZ, EUFOR je uspješno završio dvije misiju dostave paketa hrane u rejonu Općine Kupres kao i dvije misiju dostave paketa hrane u rejonu Bosanskog Grahova.

Štab civilne zaštite Grada Mostara dostavio je informaciju o aktivnostima na čišćenju puteva prema naseljima Vranjevići i Kamena u Blagaju, gdje se nalazi veći broj farmi s preko hiljadu grla stoke koja je ugrožena nedostatkom hrane.