BiH
0

Na Dodikov zahtjev posebna sjednica o izjavi Predsjedništva BiH?

FENA
Nedeljko Čubrilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedeljko Čubrilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najavio je da će u srijedu Kolegij entitetskog parlamenta odlučiti kada će biti održana posebna sjednica na zahtjev predsjednika Milorada Dodika.

On traži da se entitetski parlament, u što kraćem roku, izjasni o novoj zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH o evropskom putu.

Najvjerovatnije je da će posebna sjednica biti održana u srijedu u 16 sati.

Dodik je sinoć za RTRS najavio da će zatražiti da se Narodna skupština o ovom pitanju izjasni u toku ove sedmice.

Zahtjev Brisela je da se političari u BiH o zajedničkoj izjavi o evropskom putu BiH i ekonomskim reformama izjasne do 12. februara.

Parlament RS-a nastavio je danas redovno zasjedanje, razmatranjem preostalih tačaka dnevnog reda, a po najavi Čubrilovića radit će do duboko u noć, sutra do 20 sati, a u srijedu je dan za glasanje i zasjedanje će trajati do 14 sati.

Čubrilović je pojasnio da će u srijedu ujutro zasjedati i Kolegij parlamenta o početku posebne sjednice na Dodikov zahtjev.

U parlamentu je u toku rasprava o Nacrtu strateškog plana razvoja poljoprivrede i ruralnih područja RS-a za 2015.-2020. godinu.

Na dnevnom redu je i više izvještaja, među kojima i negativnih mišljenja Glavne službe za reviziju o radu Ministarstva poljoprivrede i Željeznica RS-a u 2013. godini te konsolidirani izvještaji o izvršenju entitetskog budžeta u 2013. te za šest mjeseci 2014. godine.

Poslanici će se izjasniti o izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a također u 2013. godini.