Parlament FBiH
5

Na dnevnom redu nova zakonska rješenja za porez na dohodak i doprinose u FBiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacija BiH (FBiH) trebalo bi danas da razmatra nova zakonska rješenja koja se odnose na porez na dohodak i doprinose.

Cilj zakona o porezu na dohodak je da bude obezbijeđen javni prihod za budžete kantona, kroz namet poreza na dohodak fizičkim licima rezidentima FBiH i nerezidentima koji ostvaruju dohodak na teritoriji FBiH.

Namjera Vlade FBiH, kao predlagača zakona, jeste da bude smanjen porez na niska primanja i proširena osnovica dohotka za do sada neoporezive naknade i prihode.

"S ciljem zaštite dohotka iz osnove radnog odnosa, a koji su u iznosu ispod 700 KM na mjesečnom nivou, uvodi se lični odbitak koji će se odraziti kao nulta stopa poreza na dohodak na primanja do 700 KM. Na ovaj način zaposleni sa primanjima do 700 KM oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak", navodi se u obrazloženju Nacrta zakona o porezu na dohodak.

Proširenje poreske osnovice predviđa se na način da budu uključene naknade na ime toplog obroka, prevoza i regresa prilikom obračuna poreza, koje dosad nisu bile oporezovane niti su na njih plaćani doprinosi iz kojih zaposleni stiče pravo na penziju ili na zdravstvo ili na naknadu prilikom prestanka rada.

Osim toga, predloženo je smanjenje stope doprinosa koju su dosad plaćali poslodavci sa 41,5 odsto na 33 odsto, što će uticati na zadržavanju istih troškova poslodavca na minimalnim primanjima zaposlenih, ali će se smanjivati njegovi troškovi kod zaposlenih sa većim primanjima.

Obračun poreza na dohodak vršiće se na način da se od ukupnog prihoda umanje obavezni doprinosi od 33 odsto i lični odbitak od 700 KM mjesečno, i na tako dobijenu osnovicu primijene stope poreza.

Porez na dohodak obračunavaće se primjenom progresivnih poreskih stopa – 13 odsto na iznos osnovice do 800 KM mjesečno (9.600 KM godišnje), i po stopi 20 odsto na razliku osnovice veće od 800 KM mjesečno (više od 9.600 KM godišnje).

Vlada FBiH smatra da će primjenom ovih stopa biti postignut "fer i pravičan raspored poreskog tereta, jer će zaposleni sa višim primanjima plaćati i više poreza, a zaposleni sa niskim primanjima plaćati manje poreza na dohodak".

Donošenje novog zakona o porezu na dohodak predloženo je budući da se izmjene i dopune odnose na više od 50 posto postojećeg teksta Zakona, koji je u primjeni iskazao niz slabosti, što se najviše ogleda u uskoj i fleksibilnoj poreskoj osnovici dohotka, te nedorečenosti pravne norme.

Poslanici će na dvodnevnom zasjedanju razmatrati i nacrte zakona o mirnom rješavanju radnih sporova i liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.