BiH
0

Na deponiji u Buča Potoku kosti Bošnjaka nestalog iz bolnice na Sokocu

FENA
Na temelju DNK analize utvrđen je identitet pronađenih posmrtnih ostataka na gradskoj deponiji u Buča Potoku u Sarajevu. Riječ je o civilu bošnjačke nacionalnosti nestalom iz Psihijatrijske bolnice na Sokocu 1994. godine, potvrdila je danas Agenciji Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Dodala je da za sada nije poznato kako su posmrtni ostaci dospjeli sa Sokoca na gradsku deponiju i "sigurno da bi u tom smislu istražni organi nadležni za ratne zločine trebali provesti detaljnu istragu".

"DNK analiza je utvrdila da je riječ o Šefiku Pecikozi nestalom iz Psihijatrijske bolnice u toku proteklog rata. Dakle riječ je o žrtvi iz proteklog rata, odnosno iz mandata Instituta za nestale osobe BiH. Koštani uzorci poslati su u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe na DNK analizu i stigao je prvi DNK nalaz koji govori da je riječ o Šefiku Pecikozi nestalom na Sokocu 1994. godine - kazala je Čengić.

Podsjetila je da je pretraživanje gradske deponije u Sarajevu počelo u aprilu ove godine i trajalo je intenzivno tri mjeseca. Prilikom probnog kopanja pronađene su sitne kosti - dva pršljena i jedno rebro za koje su antropolozi utvrdili da je riječ o kostima ljudskog porijekla.

  • Nakon pronađenih posmrtnih ostataka zakazana je ekshumacija koja je počela 22. jula. Prilikom ekshumacije na dubini od oko 35 metara pronađena je jedna podlaktica i dio prsta. Pretraživanje terena je rađeno mašinski potom ručno u dosta teškim uvjetima jer je riječ o velikim količinama otpada - navela je Čengić.

Dodala je da je ekshumacija na gradskoj deponiji u Sarajevu prekinuta 30. augusta zbog neizmirenih dugovanja izvođaču radova, te da nema informaciju kada će biti nastavljena.