Radovi u toku
31

Na deponiji Smiljevići gradi se reciklažno dvorište za električni i elektronski otpad

Piše: El. B.
Foto: N.G./Klix.ba
(Foto: N.G./Klix.ba)
U sklopu transformisanja sarajevske deponije Smiljevići u Regionalni centar za upravljanje otpadom, bit će izgrađeno i reciklažno dvorište u kojem će se vršiti reciklaža električnog i elektronskog otpada (EE otpada).

Električni i elektronski otpad predstavlja veliki problem zbog kratkog vijeka upotrebe moderne elektronike. Prema procjenama, na svijetu se proizvodi oko 50 miliona tona električne i elektronske opreme koja završi kao otpad koji predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu.

Električni i elektronski otpad spada u posebne kategorije otpada. U električne i elektronske opreme se ubrajaju veliki i mali kućanski uređaji, oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije, oprema široke potrošnje i fotonaponske ploče, rasvjetna oprema, električni i elektronski alati (osim velikih nepokretnih industrijskih alata), igračke, oprema za zabavu i sportska oprema, medicinski proizvodi (osim svih implantiranih i inficiranih proizvoda), instrumenti za praćenje i kontrolu te automatski samoposlužni uređaji.

Glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić rekao je u razgovoru za Klix.ba kako je prošle godine završena prva faza izgradnje te kako su trenutno u toku građevinski radovi.

"Završena je gradnja hale u kojoj će biti smještene različite prese i trake kojim će se vršiti razvrstavanje otpada. Tu će stanovnici moći dovoziti kabasti otpad (u šta spada i električni otpad) u limitiranim količinama. Osim toga, moći će dovući i građevinski otpad, zemlju, klasični otpad...", rekao je Ramić.

Naglasio je da mogućnost reciklaže električnog i elektronskog otpada u našoj državi predstavlja ogroman korak naprijed.

"Mi imamo operatere koji se bave prikupljanjem elektronskog otpada, poput Zeusa ili Kimteca, ali oni ne vrše obradu, odnosno recikliranje tog otpada, već čisto nastoje pribaviti dovoljne količine kako bi to mogli plasirati prema fabrikama koje se bave reciklažom ove vrste otpada", rekao je.

Dodao je kako će u narednom periodu biti nastavljena druga faza izgradnje plohe za građevinski otpad koji će se, nakon što bude prerađen, koristiti kao sirovina za proizvodnju određenih stvari.

Sredstava za ovaj projekt čija je vrijednost skoro dva miliona KM osigurali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i KJKP Rad.

Ramić je istakao kako su prošle godine pokrenuli aktivnosti na tretmanu procjednih otpadnih voda, koji će ove godine biti primijenjen na sanitarnoj deponiji.

"U pripremi je i izgradnja kompostane koja će imati zapreminu od 20.000 metara kubnih i sav onaj smeđi otpad koji dospije na deponiju će se tu deponovati. Od toga će se proizvoditi kompost koji će se koristiti za druge namjene, poput dohrane biljaka i kultivisanja zelenih površina", rekao je Ramić.