Dan džamija
626

Na današnji dana srušena je banjalučka ljepotica Ferhadija, koja je ponovo uzdignuta iz pepela

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Islamska zajednica u BiH današnji dan obilježava kao Dan džamija, sjećajući se zločina koji se dogodio na današnji dan prije 24 godine u Banjoj Luci, kada je do temelja srušena Ferhat-pašina džamija poznatija kao Ferhadija.

Ferhadija je značajno arhitektonsko dostignuće iz 16 stoljeća i svojevrstan pečat osmanske kulture u BiH. Iako je vijekovima postojala i krasila Banja Luku 7. maja 1993. godine eksplozivom je zvjerski srušena do temelja, a njeni dijelovi odvezeni na druge lokacije.

Takoje njeno rušenje postalo i simbol za uništavanje 1.282 islamska objekta tokom rata, a 7. maj je simbolično proglašen Danom džamija.

Ferhadija je izgrađena 1579. godine, atrhitekta je nepoznat, ali se zna da je bio učenik Mimara Sinana, čuvenog osmanskog arhitekte. Gradnju je finansirao Ferhat-paša Sokolović, utemeljitelj Banje Luke.

Godine 1950. Ferhadija je uvršten ana listu zaštićene kulturne baštine BiH, a zatim i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Rušitelji Ferhadije nikada nisu otkriveni niti kažnjeni. Prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije 7. maja 2001. godine došlo je do velikih nemira u Banjoj Luci, kada su okupljene na polaganju kamena temeljca napali srpski nacionalisti, a tom prilikom stradao je i preminuo Murat Badić, dok je desetine vjernika povrijeđeno.

Prošle godine Ferhadija je svečano otvorena i ponovo krasi Banja Luku.