Zločin "Osvetnika"
530

Na današnji dan oteti civili iz Sjeverina koji su mučeni u Vilinoj vlasi i bačeni u Drinu

I. Č.
Otkrivanje spomen obilježja 2005. godine
Otkrivanje spomen obilježja 2005. godine
Na današnji dan su pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici", kojom je komandovao Milan Lukić, oteli 16 osoba bošnjačke nacionalnosti koji su iz sela Sjeverin autobusom krenuli na posao u Priboj. Strijeljani su nakon nekoliko dana fizičke i psihičke torture u hotelu Vilina vlas u Višegradu.

Autobus je zaustavljen u selu Mioče (Rudo, BiH), na putu za Priboj, a tom prilikom su iz autobusa izvedeni samo pripadnici bošnjačke nacionalnosti – 15 muškaraca i jedna žena. Bio je 22. oktobar 1992. godine.

Kamionom koji je bio parkiran ispred kafane "Amfora" odvezeni su u hotel "Vilina vlas" u Višegradu. Poslije nekoliko dana psihičke i fizičke torture civili su strijeljani, a njihova tijela su bačena u Drinu.

Sve žrtve su bile državljani Savezne Republike Jugoslavije. Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu je osudio Đorđa Ševića na 15 godina zatvora te Dragutina Dragićevića, Milana Lukića i Olivera Krsmanovića na po 20 godina zatvora.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), kazao je povodom godišnjice zločina da je Sjeverin tužna priča o protjerivanju Bošnjaka iz Sandžaka.

"Sjeverin nam pokazuje da su ljudi u tom području doživljavali represiju samo zbog drugačijeg imena", rekao je Ćudić, dodavši da nije bilo važno da li ste državljanin SR Jugoslavije ili Bosne i Hercegovine, nego da je bilo presudno ime i prezime.

Poentirao je da slučaj otmice nije bio nikakav unutrašnji rat u Bosni i Hercegovini, nego otvorena agresija prema osobama druge etničke pripadnosti.

UDIK ovom prilikom podsjeća na ubijene civile iz Sjeverina: Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Idriz Gibović, Hajrudin Sajtarević, Medredin Hodžić, Mehmed Šebo, Meho Hodžić, Mevlida Koldžić-Hodžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Muzafer Hadžić, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović i Sead Pecikoza.