BiH
0

Na današnji dan 1992. zapaljena zgrada Vijećnice

FENA
Na današnji dan 1992. godine, tačnije 25. na 26. august zapaljena je zgrada Vijećnice, a u vatrenoj stihiji je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH, saopćeno je danas iz Nacionalne univerzitetske biblioteke (NUB) BiH.

Zahvaljujući nadljudskim naporima uposlenih spašen je dio tog fonda, također i najznačaniji njegov dio - Specijalne zbirke, koje na svojevrstan način svjedoče o multietničnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti BiH kroz vijekove, te o tradiciji koegzistencije naroda i kultura na ovim prostorima.

Tim povodom, danas su se uposlenici NUBBiH prisjetili perioda kada je osnovana Biblioteka, vremena procvata, potom uništenja simbola BiH, grada Sarajeva i njegove historije, te ponovnog uzdizanja iz pepela, koje još uvijek traje.

Tokom i poslije rata vode se aktivnosti na sabiranju, kompletiranju i lociranju Biblioteke na jednom mjestu, te stvaranju uslova za njeno funkcioniranje u zamjenskim prostorijama u kojima se nalazi. Sjedište Biblioteke je u bivšoj kasarni „Maršal Tito", u kojoj je smješten i Univerzitetski Kampus, ali dugoročni cilj ostaje povratak u Vijećnicu, njen dugogodišnji dom.

"NUBBiH uvažava realnost, ali želi da se konačno na nadležnom mjestu donese odluka o namjeni zgrade Vijećnice, a ukoliko se donese odluka da tamo ne treba da bude Biblioteka, onda neka se donese i odluka o tome gdje će biti smještena. Smatramo da trebamo imati aktivnu ulogu u procesu odlučivanja o tome i ne želimo da budemo isključeni iz toga kao do sada", navodi se u saopćenju.

Biblioteka ne osporava aktivnosti koje određeni organi i pojedinci vode za obnovu Vijećnice. Naprotiv, samo želi ulogu koja joj u tome pripada, jer svojim statusom možu puno doprinijeti na lobiranju za prikupljanje sredstava za obnovu, kaže se u saopćenju.

"Pozivamo sve nadležne u državi BiH, uključujući i one koji su se proglasili liderima obnove Vijećnice da posjete NUBBiH i razgovaraju o njenom radu, te informiraju kolektiv i javnost o konkretnim aktivnostima u obnovi Vijećnice, kažu dokle je stvarno stigla i gdje je u tom kontekstu uloga i mjesto NUBBiH. Dotada NUBBiH, jedna od prepoznatljivih institucija kulture od značaja za BiH, i pored maksimalno složenog pravnog i finansijskog statusa, u neodgovarajućim uslovima za rad u bivšoj kasarnih „Maršal Tito", gdje svakodnevno naše usluge koristi više od 300 korisnika, odgovorno će obavljati svoju društveru ulogu", navodi se u saopćenju.