BiH
107

Na današnji dan 1942. godine poginuo je narodni heroj Rudi Čajavec

Klix.ba
Rudolf Rudi Čajavec je partizanski avijatičar koji se, uz Franju Kluza, smatra jednim od pionira partizanskog vazduhoplovstva. Rođen je 1. aprila 1911. godine u Kaknju. Otac Pavo i majka Anka imali su, osim Rudija, i sina Dragutina i kćerke Paulu i Olgu.
Rudi Čajavec
Rudi Čajavec
Rudi je završio gimnaziju, nakon koje nastavlja studij i završava pravo. Vojsku je služio u Novom Sadu. Iz vojske je izašao kao vazduhoplovni potporučnik-pilot. Službovao je u raznim ustanovama, a 1939. godine odlazi u Francusku u želji da na Sorboni doktorira pravne nauke. Nakon kapitulacije Francuske vraća se u zemlju i dobiva namještenje u Splitu.

Poslije kapitulacije Jugoslavije, aprila 1941. godine, nalazi se u Banjoj Luci kao šef Ureda za kolonizaciju. Uspostavlja vezu sa Narodnooslobodilačkim pokretom, pronalazi način i dostavlja municiju, sanitetski materijal i obavještenja na slobodnu teritoriju. Na banjalučkom aerodromu povezao se sa pilotom Franjom Kluzom i aviomehaničarom Milutinom Jazbecom s kojima priprema prelijetanje na slobodnu teritoriju. To im uspijeva u maju 1942. godine, avionom "Brege 19" slijeću na aerodrom Urije kod Prijedora među partizane.

Tokom prvog borbenog leta 4. jula 1942. godine Rudi Čajavec baca letke iznad Banje Luke i napada aerodrom Zalužani. U posljednjem napadu Rudi je ranjen i nije uspio da se prebaci na slobodnu teritoriju. Prinudno je sletio kod sela Kadinjana. Neprijatelj ga je opkolio, a da mu ne padne živ u ruke izvršio je samoubistvo. Odlikovan je Spomenicom 1941, Ordenom narodnog heroja i Ordenom zasluga za narod prvog reda.

Ispred škole u Kaknju, koja se nalazi u blizini stana u kojem je 1911. godine rođen Rudi Čajavec, 1986. godine postavljen je avion "Soko 522" u znak sjećanja na poznatog partizanskog avijatičara. U ratnom i postratnom periodu avion je devastiran. Avion je bio poklon Ratnog vazduhoplovstva Jugoslavije, a dopremljen je iz garnizona Rajlovac.

Ulica u Kaknju u kojoj je rođen Rudi Čajavec danas nosi njegovo ime, saopćeno je iz Općine Kakanj.