{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Dan sestrinstva u penziju ispraćeno 49 medicinskih radnika

F
11.5.2012. u 14:33
0
17
Na Dan sestrinstva u penziju ispraćeno 49 medicinskih radnika
0
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva u prostorijama Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" upriličena je svečanost te dodijeljena priznanja i nagrade za 49 medicinskih sestara i tehničara koji u ovoj godini odlaze u penziju.
Govoreći o značaju ovog časnog medicinskog poziva, direktor Bolnice dr. Bakir Nakaš, istaknuo je da je u tridesetosmogodišnjoj ljekarskoj karijeri ostvario izuzetan dobar odnos s medicinskim sestrama i tehničarima kao članovima ljekarskog tima, dodajući da bi ljekarski poziv bez njih bio nezamisliv.

Čestitajući im Međunarodni dan sestrinstva, zahvalio je medicinskim sestrama i tehničarima koji odlaze u penziju na dugogodišnjem predanom radu u medicinskim ustanovama u Kantonu Sarajevo, obećavajući da će ustanova na čijem je čelu punih 20 godina i dalje biti na raspolaganju svim projektima koje ovi djelatnici budu htjeli realizirati.

Predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo Sead Džomba istaknuo je da se ovaj dan ustvari obilježava mjesec dana, a tokom tog perioda upriličena su predavanja i edukacije koje će biti bodovane kao stručno usavršavanje u Komori.

"Iako je ovo važan posao susrećemo se s brojnim problemima kada je u pitanju sestrinstvo počevši od obrazovanja do zapošljavanja i plaćanja. Ne postoji vizija sestrinstva, jer se još nije ustanovilo kakav kadar je potrebno obrazovati. Potrebno je uskladiti i ujednačiti obrazovanje ovih djelatnika na cijelom prostoru BiH", kazao je Džomba.

Potcrtao je da su u Komori nezadovoljni brojem uposlenih medicinskih sestara budući da u Kantonu Sarajevo jedna sestra obavlja posao koji bi trebale obavljati najmanje njih tri zbog čega je potrebno smanjiti nemedicinsko osoblje u zdravstvenim ustanovama, a povećati broj medicinskog osoblja.

Medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12. maj, u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovinom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Svake se godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinske setre u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: