BiH
0

Na Dan državnosti BiH u Sarajevu osim državnih osvanule i zastave s ljiljanima

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Tradicionalno na Dan državnosti Bosne i Hercegovine u glavnom gradu su istaknute državne zastave na institucijama kao i na drugim objektima. Ulice Sarajeva jutros su bile puste i izostala je uobičajena gužva, s obzirom da je neradni dan.

Osim državne zastave, na nekoliko mjesta danas se mogu primijetiti i zastave s ljiljanima, što je bilo zvanično obilježje Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1998. godine.

Dan državnosti danas se ne obilježava na cijeloj njenoj teritoriji, a u većini bh. gradova osim isticanja zastave i drugih državnih obilježja, položeno je i cvijeće na spomen-obilježjima.

U Sarajevu su to učinili državni, entitetski i kantonalni zvaničnici. Danas je praznik i neradni dan u FBiH, a u entitetu Republika Srpska ovaj datum se ne obilježava.

Podsjećamo da je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.