{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Dan pobjede nad fašizmom na zgradi u Banjoj Luci osvanula zastava SRBiH

9.5.2013. u 10:30
955
59
Na Dan pobjede nad fašizmom na zgradi u Banjoj Luci osvanula zastava SRBiH
955
Na Dan pobjede nad fašizmom na zgradi u Banjoj Luci osvanula zastava SRBiH
Aktivisti i aktivistkinje iz Prijedora i Banje Luke su danas, kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, na zgradi u nekadašnjoj ulici Maršala Tita u Banjoj Luci postavili zastavu Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.
Ovim činom su htjeli podsjetiti na vrijeme kada su svi u BiH bili jednaki i ravnopravni pod jednom zastavom, te kada su antifašisti imali svoju aktivnu ulogu u kreiranju i upravljanju društva.

Učesnici ističu da u regionu vladaju korumpirane političke strukture koje iskorištavaju etničke tenzije radi svojih ličnih interesa i održavanja apsolutne vlasti, dok je antifašistička borba davno marginalizovana u korist novih političkih interesa.

Aktivista Nikola Kuridža naglašava da narodi u BiH žive u vremenu kada se vrši "politički dirigovana revizija naše zajedničke antifašističke prošlosti, uz uklanjanje spomenika antifašistima i proglašavanje nacističkih kolaboracionista narodnim herojima".

"Ovim činom ne podržavamo komunističku ideologiju ili bilo koju političku stranku, nego podsjećamo građanke i građane Banje Luke da je borba protiv fašizma bila jedinstvena i zajednička borba svih naroda i narodnosti na ovom prostoru", kazao je Branko iz Banje Luke.

Podsjećamo, 1. maja, na Međunarodni praznik rada, aktivisti iz Prijedora i Sarajeva su sličnu akciju izveli i u Sarajevu, kada je u centru grada takođe postavljena zastava SR BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: