{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na cestama u BiH više od hiljadu poginulih u 5 godina

F
25.8.2011. u 18:59
0
6
Na cestama u BiH više od hiljadu poginulih u 5 godina
0
U organizaciji JP Ceste Federacije BiH u četvrtak je održana radionica o sigurnosti u saobraćaju na kojoj je istaknuto da je u FBiH u zadnjih pet godina poginulo više od 1.000 osoba.
Na radionici su predstavljeni rezultati istraživanja koje je proveo Fakultet za saobraćaj i konuminakcije, kao dio strategije sigurnosti na cestama i Akcionog plana za FBiH koju uz podršku Svjetske banke "SweRoad" i Švedske konsultantske firme, razvija JP Ceste FBiH.

Savjetnik za Strategije sigurnosti prometa i Akcione planove SweRoad projektni tim Alan Ross je rekao da su gubici u FBiH 'iznad prosjeka' iznose pet posto.

"Zemlja se zadužuje kako bi unaprijedila razvoj, a s druge strane 'baca' više od 400 miliona eura svake godine", rekao je Ross.

On je rekao da se moraju razmotriti inovativni mehanizmi finansiranja, razviti Strategija i provesti Akcioni plan kako bi se poboljšala sigurnost na cestama i smanjili gubici.

"Trošenje novca na sigurnost u saobraćaju morate shvatiti kao korisno ulaganje", rekao je Ross.

"Sigurnost cestovnog saobraćaja u ovom momentu predstavlja problem, te nam je potrebna hitna akcija kako bi se smanjili takvi gubitci, sačuvali životi", rekao je profesor Osman Lindov sa Fakulteta za saobraćaj i komunikecije Univerziteta u Sarajevu.

Lindov je iznio detaljni prikaz metodologije istraživanja i procjene troškova gdje svake godine u FBiH oko 250 osoba pogine, oko 6.800 biva ozlijeđeno ili trajno onesposobljeno.

Žrtve zahtijevaju liječenje i mnogi bivaju privremeno ili trajno nesposobni za rad nakon nesreće.

Procjenjuje se da FBiH tako sada gubi više od 400 miliona eura svake godine na troškove liječenja, administracije i oštećenja imovine.

U samo zadnjih pet godina poginulo je više od 1.000 osoba, više od 37.000 ozlijeđeno ili trajno onesposobljeno, dok su ekonomske posljedice nesreća koštale više od 1,8 milijardi eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: