Štete od nesreća 400 miliona eura
0

Na cestama u BiH više od hiljadu poginulih u 5 godina

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
U organizaciji JP Ceste Federacije BiH u četvrtak je održana radionica o sigurnosti u saobraćaju na kojoj je istaknuto da je u FBiH u zadnjih pet godina poginulo više od 1.000 osoba.

Na radionici su predstavljeni rezultati istraživanja koje je proveo Fakultet za saobraćaj i konuminakcije, kao dio strategije sigurnosti na cestama i Akcionog plana za FBiH koju uz podršku Svjetske banke "SweRoad" i Švedske konsultantske firme, razvija JP Ceste FBiH.

Savjetnik za Strategije sigurnosti prometa i Akcione planove SweRoad projektni tim Alan Ross je rekao da su gubici u FBiH 'iznad prosjeka' iznose pet posto.

"Zemlja se zadužuje kako bi unaprijedila razvoj, a s druge strane 'baca' više od 400 miliona eura svake godine", rekao je Ross.

On je rekao da se moraju razmotriti inovativni mehanizmi finansiranja, razviti Strategija i provesti Akcioni plan kako bi se poboljšala sigurnost na cestama i smanjili gubici.

"Trošenje novca na sigurnost u saobraćaju morate shvatiti kao korisno ulaganje", rekao je Ross.

"Sigurnost cestovnog saobraćaja u ovom momentu predstavlja problem, te nam je potrebna hitna akcija kako bi se smanjili takvi gubitci, sačuvali životi", rekao je profesor Osman Lindov sa Fakulteta za saobraćaj i komunikecije Univerziteta u Sarajevu.

Lindov je iznio detaljni prikaz metodologije istraživanja i procjene troškova gdje svake godine u FBiH oko 250 osoba pogine, oko 6.800 biva ozlijeđeno ili trajno onesposobljeno.

Žrtve zahtijevaju liječenje i mnogi bivaju privremeno ili trajno nesposobni za rad nakon nesreće.

Procjenjuje se da FBiH tako sada gubi više od 400 miliona eura svake godine na troškove liječenja, administracije i oštećenja imovine.

U samo zadnjih pet godina poginulo je više od 1.000 osoba, više od 37.000 ozlijeđeno ili trajno onesposobljeno, dok su ekonomske posljedice nesreća koštale više od 1,8 milijardi eura.