Uloženo četiri miliona KM
0

Na Bjelašnici pušten u rad ski-lift ''Heliodrom''

FENA
Bjelašnica (Foto: Arhiv)
Bjelašnica (Foto: Arhiv)
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić u petak je pustio u rad ski-lift ''Heliodrom'' na Bjelašnici, koji će služiti za prijevoz skijaša s nadmorske visine 1.600 metara na međustanicu na 1.827 metara nadmorske visine.

Stavljanjem u funkciju ski-lifta ''Heliodorom'' kapacitet prijevoza skijaša na Bjelašnici povećan je s 900 na 1.400 skijaša po satu.

Ski-lift ''Heliodrom'' samo je jedna u nizu investicija na Bjelašnici koje imaju za cilj podići nivo zimskog turizma na sarajevskim planinama.

Po riječima ministra privrede Kantona Sarajevo Rusmira Sendića u obnovu infrastrukture na Bjelašnici uloženo je više od četiri miliona konvertibilnih maraka.

Na Bjelašnici su proteklih mjeseci obnovljeni prilazni putevi, pješačke saobraćajnice, napravljena su dva nova parkinga, dok su neki stari renovirani, čime je riješen problem parkiranja na Babinom dolu.

Idejni tvorac uređenja Bjelašnice, arhitekt-konsultant kompanije ZOI'84 Vedad Kasumagić je objasnio da je po završetku radova značajno izmijenjen ambijent za razvoj turizma na Bjelašnici.

''Otvorene su nove staze za 'traking', dok će najmlađi skijaši imati na raspolaganju pet liftova za skijanje i sankanje. U toku je projekt osvjetljenja, tako da će korisnici, čak i oni najmlađi, imati na raspolaganju noćno skijanje. U Babinom dolu je postavljen šator koji će djeci koristiti za skijaške pauze'', naglasio je Kasumagić.

Dodao je da su ski-liftovi remontirani, a staze obnovljene, te da je na Bjelašnici sve spremno za početak zimske sezone.

Na Bjelašnici će biti realizirani i projekti hortikulture, a planirana je i izgradnja kućica u planinskom stilu, što bi Bjelašnici trebalo vratiti istinski planinski ambijent.

Premijer KS-a Musić je naglasio da Vlada KS-a i ZOI'84 već planiraju izgradnju i obnovu infrastrukture na Bjelašnici na visini više od 1.600 metara.

''Svjedoci smo velikih klimatskih promjena, zbog kojih većina svjetskih ski-centara ima ogromne probleme. Snijeg na visinama ispod 1.600 metara je sve rjeđi, i prisiljeni smo ulagati na višim dijelovima planina'', kazao je Musić.

U narednom periodu planirana je izgradnja ski-lifta ''Heliodorom 2'', koji će povećati kapacitet prijevoza skijaša na središnjem dijelu staze s 900 na 3.000 skijaša po satu.

Zimska sezona na Bjelašnici zvanično počinje 24. decembra.