{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Bjelašnici počela IV Šumarijada: Naše šume su naše blago

4.9.2015. u 19:33
45
20
Na Bjelašnici počela IV Šumarijada: Naše šume su naše blago
45
Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić otvorio je danas na Bjelašnici IV Šumarijadu radnika šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i tom prilikom pozdravio sve goste koji su došli na ovaj događaj, kao i takmičare poželivši im puno sreće u nadmetanjima.


"Uprkos velikom značaju šuma, njihova površina se na globalnom nivou konstantno smanjuje. Nestajanje površina pod šumom dovodi do gubitka bioraznolikosti, globalnih klimatskih promjena i ugrožavanja egzistencije velikog broja ljudi, direktno ili indirektno ovisnih o šumi", rekao je u svom uvodnom izlaganju ministar Šabić te istakao kako upravo sa ove olimpijske ljepotice treba prenijeti poruku kako su naše šume jedan od najvrednijih resursa koje ima jedina nam domovina BiH.

Prema riječima ministra Šabića šume imaju neprocjenjivu vrijednosti, važnost i ulogu u zaštiti od erozije, bujica, poplava, ali i povoljan utjecaj na vodni režim i pročišćavanje voda.Naveo je kako je Bosna i Hercegovina oduvijek bila bogata šumama, a samo na području Kantona Sarajevo pokrivenost šumama iznosi 65,43 posto. Šume su staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama, služe za liječenje, oporavak, odmor i rekreaciju, osnova su pojedinih privrednih grana, a potiču i razvoj turizma.

"Najveći izvoznik u Federaciji BiH je sektor prerade drveta i proizvodnje namještaja čija je sirovinska baza sektor šumarstva. U 2014. godini izvoz je bio milijardu i dvjesto miliona KM, sa izrazito pozitivnim odnosom izvoza u odnosu na uvoz. Trenutno u Federaciji BiH u sektoru šumarstva, prerade drveta i proizvodnji namještaja radi oko 15.000 radnika", istakao je Šabić.Direktor Kantonalnog javnog preduzeća "Sarajevo šume" Nermin Demirović, koji se također obratio učesnicima, kazao je kako se Šumarijada održava svake druge godine, ali s obzirom na sve veći broj učesnika nada se da će ova manifestacija prerasti u tradiciju i da će se u budućnosti moći organizovati svake godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: