Ponovljeno glasanje
74

Na biralište u Bosanskom Novom doneseno 400 unaprijed označenih glasačkih listića

Dž. L.
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" su na jednom biračkom mjestu u Bosanskom Novom, gdje se danas ponavljaju izbori, otkrili gotovo 400 unaprijed označenih listića.

Koalicija "Pod lupom" posmatra današnje izbore na ovom biralištu u mjestu Suhača jer je Centralna izborna komisija BiH poništila rezultate glasanja s ovom mjesta od 15. novembra, a zbog utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora.

Posmatrač Koalicije "Pod lupom" izvijestio je da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na ovom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića bio unaprijed označeno. O ovoj izbornoj malverzaciji su obaviješteni Općinska izborna komisija, CIK i nadležna policijska uprava.

"Zvuči skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje danas u BiH i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača, neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova. Koalicija 'Pod lupom' alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnom nivou, da ne smije biti saučesnik izbornih nepravilnosti i pokušavati ih ublažiti ili prikriti. Za ovo krivično djelo neko mora odgovarati, a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti", ističu iz Koalicije.

Koalicija "Pod lupom" će zahtijevati ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta u Bosanskom Novom zbog uočenih nepravilnosti.

Biračko mjesto Suhača je otvoreno za glasanje jutros oko 8:15 sati, a prema informacijama kojima raspolaže Koalicija, nakon utvrđivanja rezultata sav izborni materijal će biti otpremljen direktno u Glavni centar za brojanje u Sarajevu.