Kad se male ruke slože...
2

Na aukciji prikupljan novac za "Muzičku sobu" djece s Bjelava

Klix.ba
Foto: A. Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U galeriji "Boris Smoje" u Sarajevu u subotu navečer je održana prodajna aukcija radova više od 30 umjetnika i fotografa, koji su nesebično ustupili svoja djela, a sav prihod ide za podršku projektu "Muzička soba", u okviru kojeg djeca Doma "Bjelave" uče muzičku kulturu.

Aukciju je na sebi svojstven i prisutnima zanimljiv način vodio Boris Šiber, koji je šalama pridobijao pažnju i doprinosio ugodnoj i dobroj atmosferi. Prostor ispred galerije "B. Smoje" bio je mali da prihvati sve koji su željeli akciju podržati svojim prisustvom ili kupovinom nekog od radova uz licitiranje podržati budući rad "Muzičke sobe" na Bjelavama.

Iako aukcije, pogotovo humanitarne, nisu baš toliko česte na našim prostorima, prisutni su se dobro snašli, kako kupci tako i voditelj aukcije Šiber, a sve uz asistenciju fotografa, "škotskog Sarajlije", Jima Marshalla, koji je bio neka vrsta hostese, kako ga je Šiber u šali zvao. Marshall je prije svake licitacije između prisutnih nosio i pokazivao djelo koje ide na prodaju, a osim što su poklanjanjem svojih djela podržali akciju, veliki broj učesnika izložbe našao se i u ulozi kupaca pa su tako dali i dodatnu podršku.

Aukcija je počela nešto iza 20 sati, a potrajala je do iza 22 sata. Šiber je neumorno predstavljao svako djelo ponaosob, a prisutni su se zabavili uz licitiranje i njegove šale i učestvovali u humanoj misiji spašavanja za djecu "Bjelava" veoma bitnog projekta.

Sabina Šabić i Vlado Kajević - Don Guido su uz mnogo entuzijazma prije godinu dana pokrenuli projekat "Muzičke sobe", čija je prva generacija polaznika upravo diplomirala, a prodajnu izložbu su organizirali s Art Labom i Malom školom fotografije, uz podršku galerija Black Box i Boris Smoje, te mnogobrojnih bh. umjetnika, ali i umjetnika iz Hrvatske, Engleske i Irana. Podrška vlasti, kao i mnogo puta do sada, i ovaj put je izostala.

Među fotografima i umjetnicima koji su poklanjanjem rada podržali izložbu i projekat "Muzičke sobe" su i Milomir Kovačević Strašni, Amer Kapetanović, Nino Maričić - koji će djeci "Bjelava" omogućiti i učešće u "Maloj školi fotografije", zatim Dženat Dreković, Jim Marshall, Damir Nikšić, Šejla Kamerić, Lejla Ćehajić, novinar i fotograf našeg portala Almir Panjeta, te nekadašnji štićenik "Bjelava", a danas poznati evropski fotograf Oggi Tomić, Zijah Gafić, autorica Prve izložbe umjetničkih radova za djecu Adrijana Todorović Panjeta, Chris Leslie, Hamraz Bayan i drugi. Na aukciji je bilo i djelo nedavno preminulog velikana bh. fotografije Danila Krstanovića, kojem je izložba posvećena.