Ispred BBI Centra
81

Memo Haljevac u nedjelju pravi sliku dužine 10 metara

Piše: Nedim Grabovica
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Konferencijom za medije danas je u Dječijem domu Bjelave predstavljen humanitarni projekt "Djeci s ljubavlju by Memo“, autora sarajevskog umjetnika Sulejmana Haljevca Meme.

Kako je za Klix.ba kazao Saudin Đurđević, v.d. direktora Doma Bjelave, planiranje projekta je počelo još prije tri mjeseca na inicijativu umjetnika Sulejmana Haljevca, a sve s ciljem kako bi se na jedan orginalan način pomoglo ovoj ustanovi.

"Ideja je da na javnom trgu, tačnije ispred BBI Centra, Memo za 12 sati napravi sliku 10 metara dužine sa 1,70 visine, koja će poslije biti predmet aukcije, a sav prihod ići će Domu Bjelave. Projekt počinje u nedjelju, tj. sutra u ranim jutarnjim satima kada će naš umjetnik početi da slika i završava se oko 18 sati. Osim toga, od 12 sati će biti organizavna i velika zabava za djecu zajedno sa štićenicima Doma Bjelave, likovne radionice, razne igre, ples...“, naglasio je Đurđević.

Sam autor projekta ističe kako je ideja nastala po uzoru na jednog iranskog slikara koji je na javnom mjestu pravio sliku tri dana te je nakon toga poklonio gradu Rimu.

"Tako sam odlučio da i ja napravim nešto slično, ali za manje vremena. Međutim, ja tu sliku neću pokloniti gradu, nego mjestu gdje sam provodio dosta svog vremena u djetinstvu i mjestu iz kojeg su izašli mnogi moji prijatelji. To će biti jedna ekspresionistička paleta gdje ću pokušati da u trodimenzionalnoj slici spojim moju mladost i sve ono što smo svi mi proživljavali kao djeca. Ovim putem pozivam sve Sarajlije da dođu sutra ispred BBI Centra sa svojom djecom i da se svi zajedno družimo“, kazao je popularni Memo.

Aukcija će biti održana poslije na televiziji Hayat u emisiji Noć dobrih ljudi, te se nadamo da ćemo imati dobru zaradu, a sav prihod kao što je rečeno ići za djecu iz Doma Bjelave, dodao je Haljevac.