BiH
0

Na akademskom takmičenju u Beču 16 studenata iz BiH

FENA
U organizaciji Ambasade Republike Austrije i World University Service (WUS) Austria danas je u Sarajevu upriličen prijem za ovogodišnje pobjednike akademskog takmičenja "BH Challenge 2007. – Balkan Case Challenge“.

Šesnaest bh. predstavnika koji su postigli najbolje rezultate sudjelovat će u finalnom takmičenju u Beču od 20. do 26. maja, gdje će se natjecati sa studentima iz deset zemalja regije jugoistočne Evrope.

Riječ je o još jednom takmičenju u okviru programa "Podrška visokom obrazovanju u BiH 2005./2007.“, koji finansira Ministarstvo za vanjske i evropske poslove Republike Austrije uz sudjelovanje brojnih partnera.

Kako je u prigodnom obraćanju istaknuo ambasador Austrije u BiH dr. Werner Almhofer ideja vodilja ovog projekta jeste podsticaj zapošljavanju mladog i akademski obrazovanog kadra, te povezivanje univerziteta s privredom.

Ocijenio je kako aktivnosti na tom planu predstavljaju ključne korake orijentirane ka prosperitetu Bosne i Hercegovine.

Cilj spomenutog projekta jeste unapređenje nastavnog procesa putem metode učenja kroz rad na konkretnom slučaju, tzv. metoda "case-study”, koja studentima omogućava sticanje praktičnog znanja i snalaženja u novom okruženju.

Nakon šest godina uspješne aktivnosti danas je "Balkan Case Challenge" jedno od najprestižnijih akademskih takmičenja u regiji baziranih na "case-study” metodi.

Pobjednici BH Challengea predstavljat će BiH i njen akademski kvalitet u četiri discipline - business, IT tehnologije, model UN-a i pravo.

Prijemu u austrijskoj ambasadi prisustvovali su i predstavnici kompanija - partnera Projekta.