Prusac
0

Na Ajvatovici klanjan prvi sabah-namaz

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru obilježavanja 501. Dana Ajvatovice nakon jacije-namaza jučer je u Handanaginoj džamiji u Pruscu proučen ajvatovički mevlud, a prvi put jutros je u 4.15 sati na platou Ajvatovice klanjan sabah-namaz.

Klanjanje sabah-namaza predvodio je travnički muftija mr. Nusret ef. Abdibegović, iako je bilo najavljeno da će to učiniti reisu-l-ulema IZ-a u BiH Mustafa ef. Cerić.

Biti u zoru na Ajvatovici, mjestu na kojem je uslišena molitva znamenitog Ajvaz-dede, bio je neopisiv doživljaj za vjernike koji su prisustvovali ovom događaju.

"Petstota Ajvatovica bila je krunski svjedok hoda Bošnjaka u vremenu i prostoru i smatrali smo da ove godine treba skrenuti pažnju na značaj obavljanja dnevnih namaza. Sabah-namaz je simbol Ajvatovice, a sjećanje nas vraća na odluku Ajvaz-dede da se na ovim prostorima sretne s jutarnjim svjetlom, u vrijeme kada je želja da Bog usliši dovu posebna. Na mjestu na kojem je Ajvaz-dedo klanjao, mi molimo za svakog čovjeka, za naše i zdravlje naših porodica, za mir i sreću ljudi u našoj domovini", rekao je travnički muftija, mr. Nusret ef. Abdibegović.

Centralni događaj 501. Ajvatovice je u narednu nedjelju kada će put Ajvatovice krenuti hiljade muslimana iz BiH i svijeta.

Vezani članci