{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na ahiret preselio dr. hafiz Fadil Fazlić

F
27.3.2012. u 13:46
0
Na ahiret preselio dr. hafiz Fadil Fazlić
0
Na ahiret preselio dr. hafiz Fadil Fazlić
Sinoć je na ahiret preselio dr. hafiz Fadil Fazlić.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dr. hafiz Fadil Fazlić bio je angažiran na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kao vanredni profesor na predmetima Kiraet (Učenje Kur'ana) i Da'va (Islamska misija).

Dženaza-namaz će se klanjati 28. marta, poslije podne-namaza ispred Begove džamije, a ukop će se obaviti u haremu Ferhadije džamije u 14.00 sati.

Dr. hafiz Fadil Fazlić rođen je 1. novembra 1951. godine u Prnjavoru - Kalesija. Mekteb je završio u rodnom mjestu pred Osmanom-ef. Gazibegovićem, a osmogodišnju školu je također završio u rodnom mjestu.

Gazi Husrev-begovu medresu završio je školske 1970./71., a hifz 1973. Muhaffizi su mu bili: h. hfz. Sinanudin-ef. Sokolović i h. hfz. Kamil-ef. Silajdžić.

Na Fakultetu islamskih nauka (tada Islamski teološki fakultet) diplomirao je 1986. godine. Magistrirao je 16. decembra 1998. o temi: "Komparacija Hafsovog i Veršovog kira'eta" te doktorirao na istom fakultetu 2004. o temi "Mushaf Fadil-paše Šerifovića."

Trideset pet godina učio je mukabele u mnogim sarajevskim džamijama, a dvadeset i pet godina je bio član Komisije za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Izveo je osam hafiza: Mensur Malkić, Alija Rahman, Salih Halilović, Behija Durmišević, rođ. Mulaosmanović, Džemila Bektaš, rođ. Barčić, Amira Čakar, rođ. Kadrispahić, Sabiha Hasković i Azra Čiča. Iza sebe je ostavio nekoliko djela te veliki broj objavljenih članaka.

Od objavljenih djela vrijedi istaknuti: "Komparacija Hafsovog i Veršovog kiraeta" objavljeno 2000., "Mushaf Fadil-paše Šerifovića" objavljeno 2004. te "Hafizi u Bosni i Hercegovini u posljednjih 150 godina" objavljeno 2006. godine.

Pisao je također stručne radove u Zborniku FIN-a, Takvimu, Muallimu i Preporodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: