{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na ahiret preselio dr. hafiz Fadil Fazlić

F
FENA
27.3.2012. u 13:46
0
Na ahiret preselio dr. hafiz Fadil Fazlić
0
Na ahiret preselio dr. hafiz Fadil Fazlić
Sinoć je na ahiret preselio dr. hafiz Fadil Fazlić.
Dr. hafiz Fadil Fazlić bio je angažiran na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kao vanredni profesor na predmetima Kiraet (Učenje Kur'ana) i Da'va (Islamska misija).

Dženaza-namaz će se klanjati 28. marta, poslije podne-namaza ispred Begove džamije, a ukop će se obaviti u haremu Ferhadije džamije u 14.00 sati.

Dr. hafiz Fadil Fazlić rođen je 1. novembra 1951. godine u Prnjavoru - Kalesija. Mekteb je završio u rodnom mjestu pred Osmanom-ef. Gazibegovićem, a osmogodišnju školu je također završio u rodnom mjestu.

Gazi Husrev-begovu medresu završio je školske 1970./71., a hifz 1973. Muhaffizi su mu bili: h. hfz. Sinanudin-ef. Sokolović i h. hfz. Kamil-ef. Silajdžić.

Na Fakultetu islamskih nauka (tada Islamski teološki fakultet) diplomirao je 1986. godine. Magistrirao je 16. decembra 1998. o temi: "Komparacija Hafsovog i Veršovog kira'eta" te doktorirao na istom fakultetu 2004. o temi "Mushaf Fadil-paše Šerifovića."

Trideset pet godina učio je mukabele u mnogim sarajevskim džamijama, a dvadeset i pet godina je bio član Komisije za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Izveo je osam hafiza: Mensur Malkić, Alija Rahman, Salih Halilović, Behija Durmišević, rođ. Mulaosmanović, Džemila Bektaš, rođ. Barčić, Amira Čakar, rođ. Kadrispahić, Sabiha Hasković i Azra Čiča. Iza sebe je ostavio nekoliko djela te veliki broj objavljenih članaka.

Od objavljenih djela vrijedi istaknuti: "Komparacija Hafsovog i Veršovog kiraeta" objavljeno 2000., "Mushaf Fadil-paše Šerifovića" objavljeno 2004. te "Hafizi u Bosni i Hercegovini u posljednjih 150 godina" objavljeno 2006. godine.

Pisao je također stručne radove u Zborniku FIN-a, Takvimu, Muallimu i Preporodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: