Više od 100 učesnika
27

Na 23. Bajramskom turniru za osobe s invaliditetom najprecizniji strijelci iz Tuzle

Klix.ba
Dodjelom pehara, medalja i prigodnih nagrada, završen je 23. tradicionalni Bajramski turnir za osobe s invaliditetom u streljaštvu, stonom tenisu, šahu i pikadu, koji je u organizaciji Udruženja za sport i rekreaciju invalida Općine Novi Grad Sarajevo danas održan u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić".

Nastupilo je više od 100 takmičarki i takmičara iz Hadžića, Novog Grada, Centra, Starog Grada i Vogošće, te Tuzle, Banovića, Živinica, Zenice Maglaja i Donjeg Vakufa.

Na svečanom otvaranju turnira, Muameru Tinjaku, direktoru OŠ Aleksa Šantić, predsjednik Udruženja za sport i rekreaciju invalida Općine Novi Grad Sarajevo Ismet Bajrović uručio je specijalnu plaketu za posebne zasluge i pomoć u organizaciji Bajramskog turnira i za doprinos u razvoju pokreta fizičke kulture među osobama s invaliditetom Kantona Sarajevo.

Prema riječima organizatora, bilo je ovo jedno od najmasovnijih i najkvalitetnijih takmičenja osoba s invaliditetom na kojem rezultati nisu u prvom planu, već druženje. Nakon višesatnog takmičenja i lijepog druženja, proglašene su najbolje ekipe i pojedinci u četiri sportske discipline.

U stonom tenisu prvo mjesto osvojila je ekipa Udruženja SRI Općine Novi Grad, drugo SSI Maglaj, a treće SRI Novi Grad ekipa II. U pojedinačnoj konkurenciji kao što se i očekivalo prvi je Kasim Cerić iz pobjedničke ekipe, drugi Edib Šahman iz Maglaja, a treći Muris Kujović iz Novog Grada.

U pikadu za žene prvo mjesto osvojila je ekipa SRI Maglaj, drugo Vogošća, a treće Novi Grad Sarajevo. U pojedinačnoj konkurenciji najbolje su: Zumra Gušo (Maglaj), Magbula Pašić Vogošća ) i Mirela Ramić (Tuzla ).

U gađanju iz zračne puške, ekipno prvo mjesto osvojila je ekipa SIK Tuzla, drugo SKOSI Maglaj, a treće SIK Banovići. U pojedinačnoj konkurenciji vodila se izjednačena broba, Mirsad Hasić iz Tuzle i Šaban Fatić iz Novog Grada, pogodili su po 185 krugova, a imali su isti broj desetki, pa su na kraju za prvo mjesto odlučili pogoci devetki, tako da je Hasić bio bolji, jer je imao više devetki u meti i zasluženo osvojio zlatnu medalju. Treće mjesto osvojio je Hajro Bečić iz Banovića sa 183 kruga.

"Svake godine dolazimo iz Tuzle u Sarajevo na Bajramski turnir i Memorijalni turnir 'Ramiz Salčin', jer su to dva turnira koja organizuje SRI Novi Grad, najkvalitetnija i najmasovnija. Osvojili smo prvo mjesto ekipno u streljaštvu, a meni je pripala zlatna medalja sa 185 krugova. Naša ženska edkipa bila je najuspješnija i Kadira Nukić. Posebno smo se pripremali za ovaj turnir pa ni rezultati nisu izostali", kaže Mirsad Hasić, najbolji strijelac turnira.

U konkurenciji žena u gađanju iz puške, prvo mjesto osvojila je ekipa SIK Tuzla, drugo SK OSI Maglaj, a treće SIK Banovići. U pojedinačnom plasmanu najbolje su: Kadira Nukić (Tuzla), Hasna Hamzić (Maglaj) i Aiša Gogić (Živinice).

Najbolji šahisti su U SRI Novo Sarajevo i Udruženje SRI Novi Grad Sarajevo. U pojedinačnoj konkurenciji prvi je Adnan Bunjo (Novo Sarajevo).

"Takmičenje ima za cilj afirmaciju i podsticanje invalidskog sporta i omasovljenje. Posebno raduje podatak da je na turniru nastupilo najviše mladih takmičara i takmičarki koji su ostvarili dobre rezultate. Svi učesnici su nam odali veliko priznanje za odlično organizovan tradicionalni 23. Bajramski turnir za osobe s invaliditetom“, istakao je Ismet Bajrović, predsjednik Udruženja za sport i rekreaciju invalida Općine Novi Grad Sarajevo.