{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MVPBiH: Zatvaranje konzulata u Bonu i otvaranje novog u Frankfurtu

F
16.4.2008. u 14:30
0
0
MVPBiH: Zatvaranje konzulata u Bonu i otvaranje novog u Frankfurtu
0
MVPBiH: Zatvaranje konzulata u Bonu i otvaranje novog u Frankfurtu
Postupajući prema odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 19. februara ove godine, Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVPBiH) preduzelo je aktivnosti na pravovremenom i uporednom zatvaranju Generalnog konzulata BiH u Bonu, u Saveznoj Republici Njemačkoj te otvaranju novih prostorija ovog konzulata u Frankfurtu.
Iako je stav Predsjedništva BiH da konzulat u Bonu treba zatvoriti za 90 dana od februarske odluke, a sve aktivnosti otvaranja novog konzulata okončati do decembra 2008., MVP se odlučio na paralelne aktivnosti otvaranja i zatvaranja da bi se izbjegle potencijalne neugodnosti za državljane BiH koji su koristili konzularne usluge u Bonu, saopćeno je na današnjoj pres-konferenciji tog ministarstva u Sarajevu.

"Notom MVP-a od 18. marta, putem Ambasade BiH u Berlinu, Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke je obaviješteno o zatvaranju Generalnog konzulata BiH u Bonu zaključno s 31. majem te je u skladu s Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima, zatraženo odobrenje za otvaranje Generalnog konzulata u Frankfurtu.

MVP je izdao nalog Generalnom konzulatu u Bonu da 11. aprila prestane s primanjem zahtjeva stranaka, a u isto vrijeme Ambasadi BiH u Berlinu i Generalnom konzulatu u Štutgartu da od istog datuma počnu primati zahtjeve stranaka s ranijeg konzularnog područja u Bonu. Bonski Generalni konzulat je dužan da do 2. maja okonča sve postupke prema ranije primljenim predmetima", saopćeno je na pres-konfereniciji.

Uporedo s ovim nalozima, Ambasadi BiH je naloženo da redovno organizira konzularne dane (rad konzularnih službi vikendom), pa će naredni biti 27. aprila u Bonu, a ostali, ako bude potrebno, svakih 15 dana, da bi građani što manje osjetili posljedice preseljenja, izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković.

Da bi bio raskinut ugovor s vlasnikom dosadašnje zgrade u Bonu, a veoma teško ga je raskinuti, vlasniku će biti isplaćivani penali do kraja godine od oko 30.000 eura, iako će konzulat biti iseljen. Mjesečna zakupnina nove zgrade u Frankfurtu koštat će 8.000 eura, otprilike koliko je iznosila i u Bonu, saopćio je na pres-konferenciji Boriša Arnaut, šef Odsjeka za vizno-pasoške poslove u MVP-u.

Arnaut tvrdi da će nova zgrada u diplomatskoj četvrti u Frankfurtu imati puno bolje uvjete od ostalih konzulata u Štutgartu i Minhenu.

Niko iz Generalnog konzulata u Bonu neće se obratiti protestnom odboru udruženja bh. građana 19. aprila. To će biti subota, neradni dan konzulata, a MVP je iznio jasne namjere i detalje u vezi s preseljenjem, obrazložio je Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove.

On tvrdi da je MVP, o preseljenju konzulata u Frankfurt, kontaktirao s predstavnicima udruženja i klubova državljana BiH u Njemačkoj.

Na novinarsko pitanje s kojim obrazloženjem je Predsjedništvo BiH naložilo MVP-u zatvaranje bonskog konzulata, Perković je kazao da obrazloženja niti je bilo niti je Predsjedništvo dužno dati ga. Na MVP-u je da provede odluku Predsjedništva i ne može je komentirati, dodao je.

Prema podacima od 15. juna 2007. Njemačkog statističkog zavoda sa sjedištem u Kelnu, koje je Perković prenio na pres-konferenciji, na konzularnom području Bona živi oko 48.000 državljana BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: