BiH
0

MVPBiH: Zatvaranje konzulata u Bonu i otvaranje novog u Frankfurtu

FENA
Postupajući prema odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 19. februara ove godine, Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVPBiH) preduzelo je aktivnosti na pravovremenom i uporednom zatvaranju Generalnog konzulata BiH u Bonu, u Saveznoj Republici Njemačkoj te otvaranju novih prostorija ovog konzulata u Frankfurtu.

Iako je stav Predsjedništva BiH da konzulat u Bonu treba zatvoriti za 90 dana od februarske odluke, a sve aktivnosti otvaranja novog konzulata okončati do decembra 2008., MVP se odlučio na paralelne aktivnosti otvaranja i zatvaranja da bi se izbjegle potencijalne neugodnosti za državljane BiH koji su koristili konzularne usluge u Bonu, saopćeno je na današnjoj pres-konferenciji tog ministarstva u Sarajevu.

"Notom MVP-a od 18. marta, putem Ambasade BiH u Berlinu, Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke je obaviješteno o zatvaranju Generalnog konzulata BiH u Bonu zaključno s 31. majem te je u skladu s Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima, zatraženo odobrenje za otvaranje Generalnog konzulata u Frankfurtu.

MVP je izdao nalog Generalnom konzulatu u Bonu da 11. aprila prestane s primanjem zahtjeva stranaka, a u isto vrijeme Ambasadi BiH u Berlinu i Generalnom konzulatu u Štutgartu da od istog datuma počnu primati zahtjeve stranaka s ranijeg konzularnog područja u Bonu. Bonski Generalni konzulat je dužan da do 2. maja okonča sve postupke prema ranije primljenim predmetima", saopćeno je na pres-konfereniciji.

Uporedo s ovim nalozima, Ambasadi BiH je naloženo da redovno organizira konzularne dane (rad konzularnih službi vikendom), pa će naredni biti 27. aprila u Bonu, a ostali, ako bude potrebno, svakih 15 dana, da bi građani što manje osjetili posljedice preseljenja, izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković.

Da bi bio raskinut ugovor s vlasnikom dosadašnje zgrade u Bonu, a veoma teško ga je raskinuti, vlasniku će biti isplaćivani penali do kraja godine od oko 30.000 eura, iako će konzulat biti iseljen. Mjesečna zakupnina nove zgrade u Frankfurtu koštat će 8.000 eura, otprilike koliko je iznosila i u Bonu, saopćio je na pres-konferenciji Boriša Arnaut, šef Odsjeka za vizno-pasoške poslove u MVP-u.

Arnaut tvrdi da će nova zgrada u diplomatskoj četvrti u Frankfurtu imati puno bolje uvjete od ostalih konzulata u Štutgartu i Minhenu.

Niko iz Generalnog konzulata u Bonu neće se obratiti protestnom odboru udruženja bh. građana 19. aprila. To će biti subota, neradni dan konzulata, a MVP je iznio jasne namjere i detalje u vezi s preseljenjem, obrazložio je Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove.

On tvrdi da je MVP, o preseljenju konzulata u Frankfurt, kontaktirao s predstavnicima udruženja i klubova državljana BiH u Njemačkoj.

Na novinarsko pitanje s kojim obrazloženjem je Predsjedništvo BiH naložilo MVP-u zatvaranje bonskog konzulata, Perković je kazao da obrazloženja niti je bilo niti je Predsjedništvo dužno dati ga. Na MVP-u je da provede odluku Predsjedništva i ne može je komentirati, dodao je.

Prema podacima od 15. juna 2007. Njemačkog statističkog zavoda sa sjedištem u Kelnu, koje je Perković prenio na pres-konferenciji, na konzularnom području Bona živi oko 48.000 državljana BiH.