BiH
0

MVPBiH demantirao informaciju da Alkalaja u SAD-u nije primio niko od visokih dužnosnika

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova BiH demantiralo je u petak informaciju objavljenu u Dnevniku FTV da je visoki dužnosnik State Departmenta izjavio kako bh. ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja tokom nedavne posjete SAD-u nije primio niko od visokih dužnosnika, te kako mu je jasno rečeno da su reformski procesi u BiH zaustavljeni i da je glavni krivac za to Haris Silajdžić.

"Ova navodna izjava je u potpunosti neutemeljena i zlonamjerna", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, uz ocjenu kako je ovom informacijom nanesena šteta ne samo ministru Alkalaju nego i državi BiH, kao i odnosima dviju veoma bliskih i prijateljskih zemalja.

MVPBiH ističe kako je za vrijeme radne posjete ministra Alkalaja SAD-u državna tajnica Condoleezza Rice bila na službenom putu izvan zemlje, te je ministra primio podsekretar za politička pitanja Nicholas Burns.

Također, ministar Alkalaj je u State Departmentu imao i sastanke s podtajnicom za globalna pitanja Paulom Dobriansky te s pomoćnikom državne tajnice za evropske poslove Danielom Friedom.

Alkalaj je u četvrtak za vrijeme boravka u Zagrebu, gdje se održavao ministarski sastanak SEECP-a, imao kontakte s Burnsom i Friedom.

Oni su bili zaprepašteni takvom informacijom, pogotovo što je i State Department objavio zvanično saopćenje sa sastanka podtajnika Burnsa i ministra Alkalaja, kao i sredstva informiranja u našoj zemlji s fotografijom sa sastanka.

Kako saopćavaju iz MVP-a BiH, Burns i Fried su rekli da će poduzeti korake potrebne za demanti objavljene informacije.