Samohvala u doba korone
205

MVP: Prvi put u historiji uspješno realizirana repatrijacija bh. državljana iz Italije

Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćilo je da je prvi put u historiji uspješno realizirana aktivnost repatrijacije bosanskohercegovačkih državljana iz Republike Italije na inicijativu dopredsjedavajuće Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.
"Uvažavajući svu složenost situacije, kako u našoj zemlji a posebno u pojedinim dijelovima teritorije Republike Italije, MVP BiH je veoma pažljivo i strpljivo, bez uplitanja javnosti u ovaj proces, preduzimalo sve potrebne radnje na pripremi, iniciranju i stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog zahtjevnog poduhvata u cilju zaštite zdravlja i brige države za njene građane a posebno naše mlade državljane, koji su slijedom okolnosti ostali odvojeni od svojih najbližih članova porodice", stoji u saopćenju MVP-a.

Napominju da je ovaj poduhvat bio propraćen značajnim preprekama i potrebom za danonoćnom koordinacijom svih nadležnih službi na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Specijalnim charter letom prevoznika FlyBosnia, po prihvatljivoj cijeni, uspješno je izvršeno izmještanje 47 bh. državljanina, letom u popodnevnim časovima na relaciji Rim - Sarajevo. Kao što je javnost već informisana, radi se uglavnom o mlađoj populaciji koja se nalazila na sportskim ili edukativnim obavezama u različitim dijelovima Italije, što je dodatno usložnjavalo rad naših diplomata iz ambasada u Rimu i generalnog konzulata u Milanu koji su bili konstatno angažovani i u stalnom kontaktu sa našim sugrađanima tokom posljednjih dana", navodi se u saopćenju.