BiH
4

MVP potpredsjedniku SNSD-a: Crnadak nije trebao biti u SAD-u, svojim izjavama sramotite BiH

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Povodom jučerašnje izjave za medije potpredsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Marka Vidakovića, u kojoj kritikuje ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka zbog neprisustvovanja inauguraciji američkog predsjednika, Ministarstvo vanjskih poslova se oglasilo saopćenjem.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u potpunosti odbacuje netačne tvrdnje, kao i konstrukcije iznesene u ovoj izjavi.

"Na inauguraciji nije bio prisutan nijedan ministar inostranih poslova, niti bilo koji evropski političar visokog ranga, jer su u zvaničnom dijelu inauguralne ceremonije učestvovali jedino ambasadori zemalja akreditovani u Washingtonu, dok su ostali bili posmatrači inauguralnih događaja.

Iako je u relevantnim međunarodnim političkim krugovima boravak u Washingtonu na dan inauguracije bez posebnog značaja, bilo je političara, uglavnom sa lokalnog nivoa, koji su smatrali da trebaju biti jučer u Washingtonu, te da će im sama činjenica da se nalaze tamo donijeti afirmaciju i učiniti ih važnim.

Takvo ponašanje je sasvim legitimno, ali javnost u Bosni i Hercgovini treba da zna da ministar Crnadak nije ni trebao da bude jučer u Washingtonu, te da je u skladu sa diplomatskim standardima u razgovoru sa američkim ambasadorom u Sarajevu, odmah nakon završetka inauguracije, uputio čestiku predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu povodom preuzimanja dužnosti i poželio uspješan mandat novoj administraciji u Washingtonu“, navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva je dodano kako je Marko Vidaković jučerašnjim nastupom pokazao neozbiljnost i elementarno neznanje, te se zbog toga apeluje da se sa mnogo više odgovornosti nastupa u javnosti, jer se sa ovakvim izjavama sramoti i blamira ne samo Marko Vidaković, nego i Republika Srpska i Bosna i Hercegovina.

Podsjećamo, potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković izjavio je u petak kako je Crnadak trebao biti na inauguraciji Donalda Trumpa kao što je to uradila Željka Cvijanović i supruga Milorada Dodika.

"Da je Crnadak iole ozbiljan šef diplomatije on bi danas bio u Washingtonu, a ne bi se sastajao sa predstavnicima propale američke politike", rekao je Vidaković.