BiH
5

MVP: Ceremoniji inauguracije Donalda Trumpa prisustvovat će ambasador BiH u SAD

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da će ceremoniji inauguracije novog predsjednika SAD Donalda Trampa prisustvovati ambasador BiH u SAD.

U povodu brojnih informacija koje su se u posljednje vrijeme pojavile u medijima vezano za putovanje predsjednika entiteta Republike Srpske u SAD, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost da nema nikakvu obavezujuću formalnu ulogu u procesu dobijanja viza za putovanje u druge zemlje za osobe koje su nosioci diplomatskih pasoša.

Ministarstvo može izvršiti asistenciju na zahtjev nosioca diplomatskog pasoša, ali u slučaju predsjednika Republike Srpske nije bilo takvog zahtjeva, te Ministarstvo inostranih poslova BiH nije imalo, niti ima bilo kakve veze sa dobijanjem vize ili bilo kojim drugim aspektom eventualnog putovanja predsjednika Republike Srpske u SAD.

U isto vrijeme, u javnosti su se pojavile brojne spekulacije povodom učestvovanja pojedinaca iz Bosne i Hercegovine na zvaničnoj ceremoniji inauguracije novog predsjednika SAD Donalda Trampa.

Tim povodom, Ministarstvo vanjskih poslova BiH potvrđuje da će ceremoniji prisustvovati ambasador BiH u SAD, te nikakve dodatne informacije o mogućem učestvovanju drugih osoba iz BiH ne možemo komentarisati.